Linkovi

Otkriveni prvi dokazi da na Marsu ima uslova za opstanak živih bića


Naučnici američke svemirske agencije NASA kažu da uzorak tla analiziran u automatskoj laboratoriji Feniks pokazuju da bi život na Marsu mogao da opstane.

Po svemui sudeći, naučnici NASE pronašli su najzad ono što su očekivali kada su istraživačku sondu Feniks poslali na crvenu planetu. Kada je uzorak tla, prikupljen pre dve nedelje robotizovanom "kašikom," zagrejan u minijaturnoj laboratoriji Feniksa na više od 530 stepeni celzijusa, oslobođena je vodena para. Sem Kovanis je istraživač sa Univerziteta države Arizone i glavni hemičar u projektu Feniks.

"Ovo je prva vlažna hemijska analiza uzorka tla sa Marsa i bilo koje druge planete pored zemlje. Zapanjeni smo dobijenim rezultatima."

Na iznenađenje naučnika, pokazalo se da kiselost tla nije tako visoka da u njemu ne bi mogao da opstane život. U stvari, kaže Kovanis, izgleda da tlo sadrži dovoljno minerala za rast biljaka sa zemlje.

"U suštini, izgleda da smo otkrili hranljive sastojke koji bi mogli da podržavaju život, u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Isti sastav ima alkalno zemljište u vašoj bašti, i u njemu biste mogli sasvim dobro da sadite špargle, ali ne i jagode. To je još jedan dokaz da je to zemljište nastalo u nekoj akciji povezanoj sa tekućom vodom, u nekom trenutku istorije Marsa."

Za sada, kažu naučnici, moguće je samo hemijski analizrati tlo crvene planete, ali ne i to da li je na Marsu bilo ili ima živih bića.

XS
SM
MD
LG