Linkovi

Plaks: Manjine u Crnoj Gori u potpunosti podržavaju svoju državu


Manjine u Crnoj Gori u potpunosti podržavaju svoju državu, zbog čega u njoj nije bilo konflikata kao u ostalim zemljama u regionu, ocijenila je danas predsjednik Projekta o etničkim odnosima Livija Plaks.

Livija Plaks je, na otvaranju okruglog stola o budućnosti manjinske politike u Crnoj Gori, kazala da je Crna Gora, u posljednjoj deceniji, ostvarila veliki napredak u obezbjeđivanju manjinskih prava. On je rekla da je sada vrijeme za sljedeći korak – implementaciju Zakona o manjinama, usvojenog 2006. godine.

Plaks je naglasila da je najbolje rješenje za međuetničke odnose u Crnoj Gori, kao i u svim zemljama, saradnja manjina i većine, i omogućavanje prava manjinama da učestvuju u procesu odlučivanja.

Ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani kazao je da je Crna Gora u regionu i šire prepoznatljiva kao država koja njeguje multietnički, multikonfesionalni i interkulturalni sklad.

Prema njegovim riječima, manjine su Crnu Goru uvijek doživljavale kao svoju državu, a najbolja potvrda tome je dogovor manjina u procesu povratka crnogorske državnosti.

To je, kako je naveo, osnovno opredjeljenje ne samo Vlade, već i ogromne većine građana, koji su shvatili da evropski integrativni procesi ne mogu biti uspješni bez rješavanja manjinskih prava po standardima Evrope.

PER je međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja radi na unaprjeđenju etničkih odnosa u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, a u Crnoj Gori je aktivna od 1998. godine.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Vlade, parlamentarnih stranaka, lideri crnogorskih etničkih zajednica, domaćih i stranih eksperata i diplomata.

XS
SM
MD
LG