Linkovi

Boris Tadić predložio Skupštini da kandidat za predsednika Vlade bude Mirko Cvetković


Predsednik Srbije Boris Tadić predložio Skupštini da kandidat za predsednika Vlade bude dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković, Tadić je posle obavljenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i lista saopštio da je postignuta parlamentarna većina i da će novu Vladu formirati lista "Za evropsku Srbiju", koalicija oko Socijalističke partije, koalicija "Za evropski Sandžak" i Savez vojvođanskih Mađara.

Sporazumi o raspodeli ministarskih mesta unutar koalicije „Za Evropsku Srbiju" i sa socijalistima već su potpisani i iduće nedelje očekuje se formiranje Vlade. Tim povodom predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović kaže :

«Očekujem da stigne predlog Zakona o Vladi i ministarstvima i o njemu će Parlament raspravljati u ponedeljak, utorak i možda u sredu a posle toga ide izbor vlade, tako da je izvesno da će to biti sledeće nedelje», rekla je predsednica Parlamenta.

Novu Vladu čekaju i politički predstavnici Srba sa Kosova iz Demokratske stranke u G17 Plus, kako bi dobili njenu sugestiju da li da se uključe u rad novoformirane spske skupštine. Poslanik Demokratske stranke sa Kosova Goran Bogdanović izjavio je da ta stranka neće učestvovati na osnivačkoj skupštini zajednica opština Kosova ali da principijelno nije protiv njenog osnivanja. Bogdanović je zatim upozorio:

«Imamo loše iskustvo sa raznim organizacijama koje je osnivala srpska zajednica na Kosovu, kao što je Srpsko nacionalno veće i Zajednica srpskih opština, one su služile da blate političke neistomišljenike, a posebno Demokratsku stranku i predsednika Srbije», rekao je Bogdanović.

Izborom predsednika, šest potpredsednika i sekretara i konstituisanjem 30 odbora Skupština je završila konstititivnu sednicu koja je počela 11. juna verifikacijom mandata 250 novoizabranih poslanika. Parlament je za sekretara imenovao Veljka Odalovića, člana SPS-a, za predsednika Zakonodavnog odbora izabran je Vlatko Ratković iz Demokratske stranke, Administrativni odbor ć voditi šef radikala Tomislav Nikolić, a predsednik Odbora za pravosuđe biće Boško Ristić iz Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG