Linkovi

U Prištini očekuju da Podgorica uskoro prizna Kosovo


Priština očekuje da Podgorica uskoro prizna nezavisnost Kosova, a premijeri Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Milo Đukanović su u kontaktu, kazao je podgoričkim medijima ministar unutrašnjih poslova u kosovskoj Vladi Zenum Pajaziti.

Pajaziti je rekao da Vlada Kosova očekuje da sa Crnom Gorom uspostavi intenzivniju ekonomsku i kulturnu saradnju. Upitan da li očekuje da Crna Gora uskoro prizna nezavisnost Kosova, Pajaziti je odgovorio potvrdno.

"Jedva čekamo da nas Crna Gora i Makedonija zvanično priznaju i prihvate", kazao je on listu "Vijesti".

"Crna Gora je za nas ne samo susjedna zemlja, nego i država sa kojom mi planiramo da uspostavimo što bliže kontakte. Ne samo zbog toga što smo susjedi, nego zato što nam je i prošlost zajednička", kazao je on.

Prema njegovim riječima, uskoro se očekuju i konkretni zvanični kontakti crnogorske i kosovske vlade.

Udruženje boraca ratova od 1990. godine pozvalo je danas crnogorsku vlast da nipošto ne prizna nezavisnost Kosova, ocjenjujući da bi suprotna odluka imala nesagledive posljedice.

„Crna Gora bi, eventualnim priznanjem Kosova, u perspektivi ugrozila vlastitu bezbjednost, destabilizovala unutrašnji mir i nacionalnu toleranciju", navodi se u saopštenju Udruženja.

Demokratska srpska stranka danas je osudila izjavu specijanog predstavnika Evropske Unije za Kosovo Pitera Fejta kako bi Crna Gora trebalo da prizna Kosovo, ocjenjujući da se radi o drskom miješanju u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Ovo je prvi put da se neki evropski zvaničnik javno usudio da na ovaj način vrši pritisak na Crnu Goru kako bi priznala samoproglašenu terorističku tvorevinu na dijelu teritorije Srbije", kaže se u saopštenju.


XS
SM
MD
LG