Linkovi

Buš najavio uklanjanje Sjeverne Koreje sa liste država koje podržavaju teroriste


Sjeverna Koreja je objelodanila dugo očekivanu deklaraciju pojedinosti svog nuklearnog programa, skoro šest mjeseci po isteku roka koji su joj dali partneri u multilateralnim pregovorima. Američki predsjednik Džordž Buš rekao je da je to važan korak, ali da je sada na Pjongjangu da dokaže svijetu da ne predstavlja nuklearnu prijetnju.

Sjevernokorejski zvaničnici su deklaraciju dostavili u Pekingu, gdje se održavaju multilateralni pregovori o obustavi nukleranog programa Pjongjanga. U Bijeloj kući, predsjednik Buš je pozdravio tu deklaraciju, ali je upozorio da je Vašington i dalje vrlo zabrinut:

"SAD nemaju iluzija u vezi sa režimom u Pjongjangu. I dalje smo duboko zabrinuti u vezi sa kršenjem ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, obogaćivanjem uranijuma, nuklearnim probama, programima balističkih projektila i prijetnji koju Pjongjang predstavlja Južnoj Koreji i drugim susjedima."

NARR: Međutim, predsjednik Buš je kazao da je deklaracija korak u pravom smjeru, ali samo dio procesa denuklearizacije. Obećao je daće pokrenuti proceduru koja bi za 45 dana trebalo da rezultira uklanjanjem Sjeverne Kore sa Stejt Dipartmentove liste država koje podržavaju teroriste, po uslovom da Pjongjang nastavi da ispunjava obaveze.

"Narednih 45 dana biće važan period za Sjevernu Koreju. da dokaže svoju ozbiljnost i kooperativnost. Kroz multilateralne pregovore radićemo na stvaranju rigoroznog verifikacionog mehanizma. I tokom ovog perioda SAD će pažljivo posmatrati akcije Pjongjanga i djelovaćemo u skladu sa njima."

Brus Klingner, analitičar iz vašingtonska Fondacije Heritidž ocijenio je za Glas Amerike da se diplomatskim putem dolazi do rješenja, što otvara Sjevernoj Koreji mogućnost da prizna i prihvati da je kršila međunarodne sporazume – ali da to nije dovoljno.

"Moramo da pogledamo i izvan ovih nejasnih dokumenata koje smo do sada dobili, da bi jasno mogli da vidimo koje su to obaveze Sjeverne Koreje u kontekstu denuklearizacije, baš kao i koje su obaveze ostalih pet država u pregovorima da bi se taj proces ostvario."

Osim deklartacije Pjongjang se obavezao da već sjutra uništi rashladni toranj glavnopg nukleranog postrojenja u Jongbjonu. Zvaničnik Stejtdipartmenta Sung Kim bi trebalo da verifikuje da je toranj zaista uništen.

Svetski lideri pozdravili potez Pjongjanga

Svetski lideri podravili su odluku Severne Koreje da objavi detalje nuklearnog programa, ali i istakli da će biti na oprezu sve dok se ne provere tvrdnje severnokorejskih zvaničnika.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun rekao je da najnoviji razvoj događaja pruža šansu za ubrzanje procesa okončanja nuklearnog programa Pjongjanga.

Japanski ministar inostranih poslova kazao je na sastanku grupe G8 u Kjotou da obelodanjivanje deklaracije predstavlja samo jedan korak u okviru tog procesa.

XS
SM
MD
LG