Linkovi

Fridom haus: Crnogorska demokratija napredovala tokom 2007. godine


Crnogorska demokratija blago je napredovala tokom 2007. godine u gotovo svim segmentima koje prati Fridom haus, dok je nezavisnost medija ugrožena prebijanjem novinara i visokim odštetnim zahtjevima za uvredu, pokazala je studija ugledne međunarodne NVO „Zemlje u tranzitu 2008".

Tokom 16 godina od uvođenja višepartijskog sistema Crnom Gorom dominira ista politička snaga kojoj je, kako se navodi, suprotstavljena podijeljena i slaba opozicija.

"Politizacija u državnom sektoru i dalje uporno opstaje i ograničava razvoj nezavisnih nepartijskih javnih službi, policije, pravosuđa, izborne administracije i medija. Takođe ometa i borbu protiv korupcije", stoji u dijelu izvještaja o Crnoj Gori.

Kako pišu "Vijesti", autor tog dijela izvještaja je šefica crnogorske kancelarije Nacionalnog demokratskog instituta Liza Meklejn.

Fridom haus podsjeća da je 2007. potrošena uglavnom na izgradnju institucija nove države, da je usvojen Ustav i potpisan sporazum sa Evropskom unijom.

„U sklopu svojih međunarodnih obaveza vlast je počela da primjenjuje mjere za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da poboljšava administrativnu strukturu. Međutim, u malom crnogorskom društvu, porodične, prijateljske i političke veze podrivaju uspostavljanje vladavine prava sa jednakim šansama za sve".

"Ove veze smanjuju sposobnost civilnog društva i medija da budu djelotvorni kontrolori i grupe za pritisak kako bi došlo do promjena", konstatuje se u rezimeu izvještaja.

Fridom haus rangira 29 država po kvalitetu izbornog procesa, građanskog društva, vladanja na državnom i lokalnom nivou, pravosudnom okviru i nezavisnosti pravosuđa i korupciji, ocjenjujući svaku od kategorija ocjenama od 1 do 7, pri čemu je demokratski napredak veći ako je ocjena manja.

Ovogodišnji demokratski rezultat Crne Gore, prosjek ocjena po ovim kategorijama, iznosi 3,79 i za 0,14 bolji je od prošlogodišnjeg.

Poboljšala je rejting po svim kategorijama za četvrtinu poena, osim za lokalnu samoupravu. Nezavisnost medija se za toliko pogoršava drugu godinu za redom.

„Dva slučaja prebijanja novinara u 2007. ugrozili su nezavisnost medija. Lokalni posmatrači vjeruju da je nepronalaženje počinilaca ovih napada pokazalo nepostojanje posvećenosti vlasti da zaštiti slobodu izražavanja i štampe, koja je nedavno ugrađena u novi ustav".

"Osim toga, nastavak mogućnosti da novinari i mediji budu tuženi za neograničene sume novca u slučaju uvrede takođe ograničava rast istinskog istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori", stoji u izvještaju.

XS
SM
MD
LG