Linkovi

Slobode u svetu nazadovale u prošloj godini kaže se u izveštaju Fridom hausa


Slobode u svetu su nazadovale u prošloj godini zaključuje se u najnovijem izveštaju organizacije Fridom haus, koja prati trendove u razvoju civilnih i političkih sloboda u 193 zemalje sveta. Takav trend je naročito izražen na području bivšeg Sovjetskog Saveza, Južnoj Aziji, Bliskom Istoku i Severnoj Africi koje uključuju jednu petinu ukupnog broja zemalja koje Fridom haus prati. Među njima se nalazi i više zemalja, za koje ova organizacija kaže da su politički veoma bitne i čije nazadovanje na planu demokratije može da ima široke regionalne, čak globalne posledice. Reč je o Rusiji, Pakistanu, Keniji, Egiptu, Nigeriji i Venecueli.

Zemlje Balkana beleže napredak koji obećava u sprovođenju demokratije, a privlačnost evropskih ideja i izgledi članstva u EU i dalje su snažne pozitivne sile u regionu, ocenjuje se u novom godišnjem izveštaju nevladine organizacije Fridom haus o zemljama u tranziciji.

U izveštaju kojim je obuhvaćeno 29 zemalja istočne Evrope i Evroazije, Srbija se po razvoju demokratije nalazi na 12. mestu, iza 10 novih članica EU i Hrvatske, a ima isti rejting (3,79) kao i Crna Gora. Među 29 zemalja obuhvaćenih izveštajem, na prvom mestu je Slovenija, s ocenom 1,86, a slede Estonija, Letonija, Češka i Mađarska. Srbija je na 12. mestu sa ocenom 3,79, iza 10 istočnoevropskih članica EU i Hrvatske. Crna Gora beleži isti skor - 3,79; Albanija 3,82; Makedonija 3,86; BiH 4,11; Kosovo 5,21.

U delu koji se odnosi na Srbiju ocenjuje se da proces demokratizacije u zemlji i dalje nailazi na izazove dok je politička rešenost da se konsoliduju ranija dostignuća još slaba. U poređenju sa prethodnom godinom, kada je imala ocenu 3,68, Srbija je zabeleželila blagi pad.

XS
SM
MD
LG