Linkovi

Od folk muzike do roka, Bob Dilan se uvek držao sopstvenog stila


Kantautor Bob Dilan nastupa već više od 40 godina. 67-godišnji muzičar i njegov bend trenutno su na turneji po Evropi. Njegovu biografiju karakterišu brojne objašnjene i neobjašnjene kontroverze, a posebno je interesantna njegova karijera nakon 1965. godine:

Godina 1965. je bila prekretnica – godina kad je Dilan prešao na električnu gitaru. To je razgnevilo mnoge ljubitelje njegove folk muzike, ali je stekao obožavaoce medju ljubiteljima roknerola.

Numera Like a Rolling Stone pojavila se na njegovom šestom albumu «Highway 61 Revisited», a taj singl je stigao na drugo mesto Bilbord liste u julu 1965. Album je objavljen došao u vreme kad je Dilan eksperimetnisao sa različitim vrstama muzike. Obuhvatio je i numere pod uticajem bluza i roka.

Bob Dilan je u to vreme saradjivao sa izvanrednim muzičarima, uključujući čuvenog bluz gitaristu Majka Blumfilda, a te 1965. godine takodje se oženio Sarom Launds.

Medjutim, brojni nastupi na medjunarodnoj sceni i intenzivna svirka uzeli su danak - onda se u julu 1966. desilo nešto što je - kako je izgledalo - promenilo sve. Dilan se nekoliko meseci sklonio iz javnog života. Rekao je da mu je potrebno vreme da se oporavi od povreda koje je zadobio u motociklističkoj nesreći kraj svog doma u Vudstoku u državi Njujork. Pa ipak dogadjaji iz tog doba su dali su mnogima materijal za razne debate i nagadjanja. Nekoliko godina Dilan nije snimao albume onako često kao ranije. I ne samo to. Počeo je da piše pesme koje su imale prizvuk kantrija. 1969. on je objavio album Nashville Skyline, sa velikim hitom «Lay Lady Lay.»

Mladi Bob Dilan je uz moć i poeziju svoje folk muzike, često bio nazvan glasom svoje generacije. Pa ipak on se nije pojavio na najpoznatijem muzičkom festivalu svoje generacije - Vudstoku.

Početkom sedamdesetih Bob Dilan je nastavio da eksperimentiše sa svojim zvukom. Radio je sa brojnim muzičarima. 1975. u Mineapolisu snimio je album «Blood on the Tracks», koji mnogi smatraju njegovim najboljim i na kojem je numera «Shelter from the Storm».

Godine 1976. Bob Dilan je objavio hit album «Desire», koji je ubrzo postao broj jedan na top listama.

Godinu ranije Dilan je krenuo na turneju sa novom grupom muzičara. Turneja pod nazivom Rolling Thudner Revue okupila je izvodjače poput Džoan Baez i Remblin Džek Eliota, Džoni Mičel, Arlo Gatrija, inače sina Vudija Gatrija, koji je imao daleko najveći muzički uticaj na ranu karijeru Boba Dilana.

Godine 1979. Bob Dilan je saopštio da je postao Novorodjeni Hrišćanin, mada je rodjen kao Jevrej. Novoj veroispovesti je posvetio tri albuma i osvojio Gremi nagradu za najbolji rok vokal performans: «Gotta Serve Somebody».

Godine 2006., kao 65-ogodišnjak Bob Dilan se ponovo našao na krovu muzičkog sveta. Njegova ploča Modern Times dosepala je na vrh top liste.

Ovaj neverovatni muzičar i dalje nastupa i održava oko 100 koncerata svake godine.

XS
SM
MD
LG