Linkovi

Bardhi: Crna Gora je trebalo da među prvima prizna nezavisnost Kosova


Incident nakon koga je proteklog vikenda predsjednik udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić priveden i nekoliko sati zadržan u policiji kada je, obučen u odjeću sa crnogorskim nacionalnim obilježjima, spriječen da uđe u jednu prištinsku diskoteku, aktuelizovao je pitanje odnosa Crne Gore i Kosova.

Taj odnos, nakon dileme hoće li i kada Crna Gora priznati kosovsku nezavisnost, dobio je novu dimenziju nakon što kosovski Crnogorci nisu našli mjesto u novom ustavu Kosova.
U priznanju Kosova Crna Gora treba najprije da vidi svoj državni i nacionalni interes, kaže za naš program Ferhat Dinoša, lider DUA:

''Mislim da ne treba da se ostavi da strani faktor sugeriše tajming, nego da zvanična Crna Gora to najbolje osjeti. Po mom mišljenju, ova godina je vrijeme za to s obzirom da je naredna godina u Crnoj Gori, godina parlamentarnih izbora''.

I lider druge albanske partije- Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Bardhi smatra da Crna Gora što prije treba da prizna Kosovo, prevashodno radi stabilnosti Balkana:

''Crna Gora je trebalo da među prvima prizna nezavisnost Kosova, uzevši u obzir sve okolnosti, uzevši u obzir poziciju Crne Gore koja je susjed sa Kosovom, da u Crnoj Gori živi dobar dio stanovništva albanske nacionalnosti i, uzevši u obzir još dosta toga što su Albanci za sve ove godine i u prošlosti, uradili za Crnu Goru''.

No, iako niko ne govori o uzročno-posljedičnoj vezi crnogorskog priznanja Kosova i odnosa prema tamošnjim Crnogorcima, to pitanje nadvija se nad čitavim problemom. Dva albanska lidera zbog svega krive-kosovske Crnogorce:

Ferhat Dinoša: Mislim da su tu krivi i sami Crnogorci na Kosovu i Crna Gora kao njihova matična država. Apsolutno mislim da ne bi bilo ništa sporno od strane kosovskih zvaničnika i institucija da su Crnogorci ranije pokazivali takav interes.

Mehmed Bardhi: Ako riječ grijeh stavimo pod navodnike-''grijeh'' je kod samih Crnogoraca koji žive tamo, jer je trebalo da se oni organizuju i da jednostavno kažu da jesu oni koji jesu. Dakle, da se ne identifikuju kako su se identifikovali, ili kako su ćutali u jednom momentu''.

I Dinoša i Bardhi smatraju da odluka zvanične Podgorice o priznanju Kosova neće biti uslovljena tretmanom Crnogoraca u kosovskom Ustavu.

XS
SM
MD
LG