Linkovi

Komentari Mekejnovog savetnika o terorističkim napadima u žiži kampanje


predsednički kandidati, republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama pokušavaju da se fokusiraju na politiku u oblasti energije, ali izgleda da izjave nekih njihovih saradnika i drugih uticajnih ličnosti odvlače pažnju javnosti.

Mnogi republikanci, pa čak i neke demokrate, priznaju da je snaga Džona Mekejna poznavanje pitanja nacionalne bezbednosti. Ipak, jedan od njegovih glavnih saradnika, Čarli Blek, našao se u neprilici nakon što je izjavio da bi teroristički napad na tlu SAD doneo veliku prednost njegovom kandidatu na novembarskim izborima.

“Čarli Blek može da kaže ono što je rekao ali ipak izgleda krajnje bezobzirno tražiti političku korist u nečemu što bi, da se desi, nosilo ogromnu cenu u ljudskim životima,” smatra analitičar Majkl O Henlon.

Mekejn se odmah ogradio od te izjave.

“Ne znam zašto bi on rekao nešto tako. Mislim da to nije tačno,” rekao je Mekejn.

Blek je kasnije izjavio da je njegova izjava bila neumesna i da žali zbog toga.

“Veći problem za Mekejnovu kampanju je to što oni izgleda ne mogu da izbegnu neprovocirane greške. Oni su pokušali da upute poruku o energiji, a umesto toga pojavio se ovaj problem,” kaže analitičar Džordž Stefanopulos.

Obamin štab ocenio je da izjava Bleka predstavlja “potpunu sramotu” i da se uklapa u ono što Obama naziva Buš-Čejnijevim scenarijom straha.

Prema Obaminim rečima, njihova kampanja se svodi na to da zastraše birače.

Medjutim, Obama i sam mora da se brani posle komentara kontroverznog sveštenika Džejmsa Dobsona. U svom radio programu Dobson je optužio Obamu da je iskrivio smisao biblije citirajući pri tom jedan Obamin govor iz 2006. godine.


To je najniži zajednički imenitelj moralnosti, kao i proizvoljno tumačenje Ustava, rekao je Dobson.

Medjutim, Dobson nije podržao senatora Mekejna i čak je javno doveo u sumnju njegovu privrženost konzervativnim republikanskim vrednostima.

XS
SM
MD
LG