Linkovi

Đukanović najavio aplikaciju za članstvo u EU do kraja godine


Posjeta premijera Crne Gore Briselu bila je prilika za susrete i razgovor sa najvišim evropskim zvaničnicima - ne samo o Crnoj Gori i njenom napretku prema evropskim institucijama, već i širem pogledu na balkanski region.

Tako je rečeno da bi - bez obzira na trenutne evropske teškoće - zemlje regiona trebalo da nastave sa reformama, koje će ih sigurno dovesti do evropske budućnosti.

Kada je o Kosovu riječ, visoki predstavnik EU, Havijer Solana, ukazao je da ukoliko Savjet bezbjednosti UN ne donese odluku o tranziciji UNMIK-a u EULEX, to će učiniti generalni sekretar svjetske organizacije Ban Ki Mun.

Crnogovrski premijer, Milo Djukanović se, pored ostalih zvaničnika, susreo i sa komesarom za proširenje, Olijem Renom, sa kojim je razgovarao o aktuelnom trenutku crnogorskih reformi i integracijskog procesa. Nakon susreta, komesar Ren je izjavio.

"Vjerujem da će CG nastaviti da jača svoje upravne kapacitete, vladavinu zakona i borbu protiv kriminala i korupcije, što je zajednički uslov za sve zamlje Zapadnog Balkana. Hvatanje u koštac sa kriminalom i korupcijom je jedan od ključnih uslova za ukidanje viza, što je od velike važnosti za gradjane Crne Gore, kao i ostalih država regiona".

Evropski komesar smatra da je od iznimne važnosti činjenica da je posljednji samit evropskih lidera potvrdio evropsku perspektivu Zapadnog Balkana:

"I ponavljajući zaključke iz decembra 2006. godine, evropski lideri su prošlog petka naglasili da "čineći čvrst napredak u ekonomskim i političkim reformama i ispunjavajući neophodne uslove, preostali potencijalni kandidati sa Zapadnog Balkana treba da dodju do kandidatskokog statusa u skladu sa vlastitim napretkom, imajući članstvo u EU kao svoj konačni cilj".

Crna Gora je spremna da ispuni obaveze iz “Mape puta” i do kraja godine aplicira za status kandidata u Evropskoj uniji, kazao je premijer Đukanović:

”Smatramo da uspješno odgovaramo izazovima koji su pred nama, i da nam se time jasno ukazuje šansa i potreba da već tokom ove godine napravimo i sljedeći korak – aplikaciju za članstvo u EU, što ćemo, kao i sve dosadašnje korake, odgovorno procjenjivati sa evropskim partnerima”.

On je negirao pojedine navode da Crna Gora nije ažurna u presudama za organizovani kriminal i korupciju.

Crnogorskog premijera je primio i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, koji je nakon susreta, komentarišući tok priprema za evropski angažman na Kosovu izjavio kako će, ukoliko Savjet bezbjednosti ne bude u mogućnosti da donese odluku o tranziciji UNMIK-a u misiju EULEX, to učiniti generalni sekretar UN-a, Ban Ki Mun. Za Solanu je odluka o misiji na Savjetu bezbjednosti - ali ako je on ne donese – «Unija će primjeniti odluku koju donese generalni sekretar svjetske organizacije».

XS
SM
MD
LG