Linkovi

Crna Gora u utorak predstavlja partnerski akcioni plan (IPAP) sa NATO


Crna Gora bi sjutra u Briselu trebalo da prezentuje Individualni partnerski akcioni plan IPAP s NATO, nakon čega počinje Intenzivirani dijalog. ‘’To je ključni dokument u ovoj fazi, baziran na prioritetima koje smo predstavili u prezentacionom dokumentu”, rekao je ministar inostranih poslova Milan Roćen.

Ministar inostranih poslova Milan Roćen kazao je da je IPAP akcioni plan za ispunjavanje prioriteta u naredne dvije godine.

On je naglasio da taj plan sadrži listu aktivnosti, nosioce posla, rokove, indikatore za implementaciju, predviđa potrebna finansijska sredstva i daje presjek postojeće i potrebne pomoći međunarodne zajednice.

“Ovaj plan obuhvata politiku, evropske i evroatlanske integracije, ekonomiju, administrativna, zakonodavna, vojno-odbrambena, kao i pitanja u oblasti nauke i ekologije”, naveo je on.

Roćen je ocijenio da je IPAP izuzetno značajan za Crnu Goru, ne samo u procesu evroatlanskih integracija, nego i zbog unutrašnjih reformi i jačanja veza sa NATO-om u procesu približavanja članstvu.

“Pored toga što omogućava politički dijalog i konsultacije sa NATO-om, ovaj plan pruža i mehanizme za konkretnu i koordiniranu pomoć NATO-a i njegovih članica Crnoj Gori u procesu reformi, ne samo u odbrambenom sektoru”, pojasnio je on.

IPAP, kako je kazao, odražava srž reformi neophodnih za evroatlanske integracije, i ima istaknutu ulogu u procesu informisanja javnosti i političkih aktera o karakteru i aktivnostima NATO-a.

“Plan je do kraja kompatibilan sa Vladinom Komunikacionom strategijom i Nacionalnim programom za evropske integracije”, naglasio je on.

Roćen je kazao da će IPAP sjutra biti predat NATO-u, na sastanku u sjedištu Alijanse, nakon čega će početi intenzivirani dijalog.
XS
SM
MD
LG