Linkovi

GO SPS prihvatio da stranka formira vladu sa Tadićevom koalicijom


Glavni odbor Socijalističke partije Srbije ubedljivom većinom glasova prihvatio je predlog Predsedništva da ta stranka formira Vladu sa partijama okupljenim oko Demokratske stranke.

Predsednik socijalista Ivica Dačić izrazio je očekivanje posle sednice Glavnog odbora da će svi organi vlasti koji proističu iz ovakve odluke biti formirani veoma brzo i naveo da socijalisti u novoj vladi neće biti sporedni faktor koji će dozvoliti sprovođenje državne politike suprotne programskim interesima stranke. On je objasnio da je sa tog stanovišta važno, ne samo iskazano opredeljenje za nastavak evropskih integracija Srbije, već i odluka GO da SPS započne zvaničnu proceduru za prijem u Socijalističku internacionalu.

Odlukom o formiranju vlade sa listom "Za evropsku Srbiju", SPS se nije distancirala od svoje prošlosti, već je napravila iskorak ka pomirenju stranaka koje su godinama bile u sukobu, rekao je predsednik socijalista. Znam da ova odluka može izazvati nerazumevanje dela našeg biračkog tela, rekao je Dačić. Ovo je bila teška odluka, ali je vreme za donošenje odluka, rewkao je Dačić i naglasio da je ovo veliki povratak SPS na političku scenu Srbije i prilika za novi početak. Dačić je potvrdio da je funkcija predsednika Skupštine Srbije pripala SPS-u.

Da su socijalisti prihvatili vladu s proevropskom koalicijom moglo se naslutiti nešto ranije kada je predsedavajući Skupštine Jovan Krkobabić sazvao nastavak prve sednice parlamenta za utorak, na kojoj će za predsednika Skupštine, kako se saznaje, biti izabrana potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović.

I funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je da će veoma brzo biti formirana socijalno odgovorna i proevropska vlada i izrazio uverenje da će na svim nivoima biti uspostavljen koherentan sistem vlasti što je najbolja garancija da će zemlja brzo napredovati.

Dogovor demokrata i socijalista definitivno je poslao u opoziciju radikale i narodnjačku koaliciju dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunice. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović tim povodom je izjavio da se stranka sprema za opoziciono delovanje i da će u skladu sa tim doneti odluke koje će biti najbolje i za stranku i za poslanički klub u takvom vidu delovanja.

XS
SM
MD
LG