Linkovi

SAD: Izložbe u čast dvojice najpoznatijih američkih političkih karikaturista


Stanovnici i posetioci američke prestonice ovih dana imaju priliku da vide dve izložbe otvorene u čast dvojice najpoznatijih političkih karikaturista Amerike. Pet Olifant već 53 godine stvara humorističke crteže najmoćnijih ličnosti Vašingtona, a njegovi radovi objavljuju se u listovima širom SAD. Olifantov savremenik Herbert Blok, poznatiji pod nadimkom "Herblok" – preminuo je 2001. godine, ali se prethodno "urezao" u srca miliona ljudi zahvaljujući svojim karikaturama. Izložbe u njihovu čast posetio je novinar Glasa Amerike - Džordž Dvajer.

Politički karikaturista Pet Olifant najpoznatiji je po svojim satiričnim portretima najmoćnijih ličnosti Vašingtona. Nova izložba pod nazivom "Rukovodstvo: Olifantove karikature iz Bušovih godina" otkriva njegov talenat u punom sjaju. Edrijen Džejmison je direktor programa Stenfordskog univerziteta – Stenford u Vašingtonu, koji je organizovao izložbu.

"Mislim da je Pet Olifant, kao i šačica drugih velikih političkih karikaturista u ovoj zemlji I inostranstvu, satiričar koji sve ličnosti tretira jednako".

"Uvek sam smatrala da je veoma interesantno što možete da razgovarate sa ljudima iz obe stranke, sa oba kraja ideološkog spektra, i da vam svi kažu da se dive njegovom radu, čak I ako su, u nekom trenutku, i sami bili predmet njegove satire."

Na izložbi je zastupljeno sve – od skica iz njegovih beležnica do zidnih murala pa čak I skulptura – kao što je ova bronzana skulptura bivšeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda. Medjutim, Olifanta su proslavile političke karikature.

"Stičete utisak da je potpredsednik zapravo glavni a da je predsednik, na neki način, kao mladji sin ili dete u svom odnosu sa potpredsednikom…"

Džejmison kaže da – daleko od toga da ih vredja – mnogim političarima prija Olifantova pažnja.

"Ako ste neko koga je opisao Olifant – bilo u svojim karikaturama ili skulpturama – znate da ste na neki način uspeli. Registrovani ste na na radaru vašingtonske scene."

Svaka karikatura nudi specifični pogled i uvid u američku politiku…

Isto važi i za drugu izložbu koja je trenutno otvorena u vašingtonskoj Nacionalnoj galeriji portreta. Ovi originalni crteži karikaturiste poznatog pod imenom "Herblok" pokrivaju sedam decenija američke istorije – i dočaravaju ponekad "naduvani" ego predsednika od Frenklina Ruzvelta do Bila Klintona. Kustos Sid Hart kaže da je Herblok uvek gajio poštovanje prema predsedničkom položaju, iako ne nužno i prema svima koji su ga zauzimali.

"Blok spada u dugu tradiciju karikaturista koji ismevaju vladine zvaničnike I kritikuju vladine predstavnike ako misle da nešto rade pogrešno, ili ne rade ono što bi trebalo da rade."

Zapravo, dodaje Hart, Herblok je smatrao da je njegova dužnost da ukaže na mane I nedostatke najmoćnijih političkih figura Amerike.

XS
SM
MD
LG