Linkovi

Maliki: Sve veće interesovanje stranih kompanija za investicije u Iraku


Irački premijer Nuri al-Maliki je u obraćanju šeicima u Karbali, južno od Bagdada, saopštio da je poboljšanje bezbednosti u zemlji dovelo do sve većeg interesovanja stranih kompanija za investicije u Iraku.

Zahvaljujući se šeicima na podršci iračkim vojnim operacijama širom zemlje, kao i za trenutnu akciju protiv krijumčara oružja i delovanja militanata u jugoistočnom gradu Amari, premijer Nuri al-Maliki je istakao da ta podrška pokazuje da plemenski lideri stavljaju potrebe Iraka kao nacije ispred svojih ličnih želja.

Irački premijer je rekao da je bolja bezbednosna situacija u zemlji ponovo privukla strane investitore i naglasio da su mnoge kompanije iz oblasti građevinarstva, proizvodnje električne energije i nafte stupile u kontakt sa vlastima u Bagdadu kako bi sklopile ugovore.

Nuri al-Maliki je rekao da su te kompanije, posebno one iz naftnog sektora, zbog brojnih konflikata i nestabilne situacije izbegavale da ulažu u Irak proteklih nekoliko godina. On je dodao da je vlada izdala 35 dozvola raznim naftnim kompanijama koje žele da sklope poslove u Iraku zbog toga što su iskazale poverenje u sigurnu budućnost zemlje, ali nije naveo o kojim se firmama radi. Međutim, portparol iračkog Ministarstva za naftu je pre nekoliko dana najavio da su u pripremi ugovori sa američkim kompanijama među kojima su i Ekson mobil i Ševron, holandskim Šelom, britanskim Bi Pijem i francuskim Totalom. Osim Ševrona, ove naftne kompanije, ili njihovi prethodnici, bili su partneri sa iračkom Petroleum kompanijom 20-ih godina prošlog veka, a svoje poslovanje u Iraku su obustavile kada je 1970-ih ta naftna kompanija nacionalizovana. Iračka vlada je prošlog meseca na međunarodnoj konferenciji u Švedskoj predstavila izveštaj u kome navodi da je energetski sektor najbitniji pokretački element ekonomije Iraka, i da iznosi 64 procenata bruto domaćeg proizvoda i 84 odsto ukupnog državnog budžeta. U istom izveštaju piše da postoji veliki potencijal da se sredstva iz energetskog sektora iskoriste za poboljšanje infrastrukture i raznih javnih usluga.

Irački predstavnici su izrazili nadu da će saradnja sa velikim naftnim kompanijama omogućiti porast u proizvodnji, što će konačno rezultirati dodatnim učinkom od oko pola miliona barela dnevno u roku od godinu dana. Međutim, zakon o fosilnom tečnom gorivu još nije odobren, dok vlasti uveravaju da je cilj donošenja takve regulative poboljšanje klime za strane investicije i ekspanzija sektora nafte i gasa uz transparentnost i nepristrasnu podelu prihoda. Pored najava o investicionim mogućnostima koje bi mogle učvrstiti ekonomsku stabilnost, irački premijer Nuri al-Maliki je skrenuo pažnju i na značaj nacionalnog mira.

Iračani moraju započeti razgovor o jedinstvu, jednakosti i solidarnosti da bi bili u stanju da sagrade bolju zemlju, rekao je al-Maliki i opisao dijalog kao siguran put ka trajnom miru, dodajući da će nedavno poboljšanje bezbednosne situacije biti očuvano kroz dijalog, a ne vojnu akciju.

XS
SM
MD
LG