Linkovi

Precizna radiohirurgiju na tumorima uz pomoć mašine «Novalist TX»


Lekari koji su sproveli biopsiju kod američkog senatora Edvarda Kenedija saopštili su 20. maja da su ustanovili maligni tumor na mozgu. Demokrata i jedan od najstarijih zagovornika američke liberalne politike preživeo je neurološki napad u svojoj kući u Masačusetsu. Prenosimo detalje o ovoj vrsti tumora na mozgu.

Lekari senatora Edvarda Kenedija pronašli su tumor u tkivu koje podržava nervnu strukturu mozga i kičmene moždine. Naziv za tu vrstu je maligni gliom. I jedan od najčešćih simptoma je neurološki napad. Senator je brzo odveden u bolnicu nakon što je imao jedan takav napad. Nacionalni institut za rak naveo je da su maligni gliomi najčešća vrsta raka na mozgu kod odraslih. Niko ne zna šta uzrokuje rak na mozgu ali postoji nekoliko faktora rizika. Muškarci su mnogo skloniji da ga dobiju od žena. Gliom se takodje pojavljuje mnogo češće kod belaca nego kod pripadnika drugih rasa. Godine su dodatni faktor. Više je šansi da se ustanovi kod ljudi sa 70 godina ili starijih. Dijagnoza tumora na mozgu može da se ustanovi na nekoliko načina, uključujući CT skeniranje, MRI ili biopsiju. Tumori na mozgu nisu laki za tretiranje, ali nove tehnologije nude pomoć. U Medicinskom centru univerziteta Djuk u Severnoj Karolini, lekari izvode preciznu radiohirurgiju na tumorima uz pomoć mašine koja se naziva NOVALIS TX. Doktor Džon Kirkpatrik kaže da je ta tehnologija skoro kao magija.

«Možemo da unesemo veće doze u tumore, što znači da bolje možemo da kontrolišemo tumor i istovremeno izbegnemo zdrave delove organizma.

Lekari senatora Kenedija još uvek razmatraju koji je najbolji tretman za njega. Medjutim, američki Nacionalni institut za rak navodi da su šanse za pacijente koji imaju maligni gliom veoma slabe. Ipak, preporučuju se hirurške operacije za sve tumore koji mogu da se operišu i zatim radijacija ili hemoterapija.

XS
SM
MD
LG