Linkovi

Bernanki: Reforma zdravstvene zaštite jedan od najvećih ekonomskih izazova


Šef američke centralne banke Ben Bernanki izjavio je da će na troškove zdravstvene zaštite odlaziti sve veći deo prihoda gradjana i vlade, ukoliko se ne preduzmu mere koje bi to sprečile. Govoreći na samitu o zdravstvenoj reformi nedavno održanom u Vašingtonu, Bernanki je rekao da je reforma sistema zdravstvene zaštite jedan od najvećih ekonomskih izazova sa kojima se suočavaju Sjedinjene Države.

Savremene medicinske tehnologije i tretmani omogućavaju Amerikancima da žive zdravije i produktivnije živote. Ali poboljšanje kvaliteta života postaje sve skuplje. Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki izjavio je na sastanku zdravstvenih i vladinih zvaničnika da bi bez reforme, troškovi zdravstvene zaštite mogli da izmaknu kontroli.

«Troškovi za zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika u Sjedinjenim Državama već decenijama rastu brže nego prihod po glavi stanovnika. Ukoliko se takav trend nastavi, kao što predvidjaju mnogi ekonomisti, procenat prihoda koji je namenjen troškovima za zdravstvenu zaštitu takodje će nastaviti da raste nesmanjenom brzinom».

Amerikanci trenutno više troše na zdravstvenu zaštitu nego za nekretnine ili hranu. Vladine procene pokazuju da će do 2020. zdravstveni troškovi dostići 22 odsto bruto domaćeg dohotka. Glavni problem predstavlja 47 miliona Amerikanaca koji uopšte nemaju zdravstveno osiguranje. Bernanki je rekao da je to problem koji federalnu i vlade saveznih država košta oko 35 milijardi dolara godišnje.

«Da bi se nastavilo sa ograničenjem uticaja rastućih medicinskih troškova na budžete domaćinstava, vlada mora da apsorbuje sve veći deo ukupnih nacionalnih troškova za zdravstvenu zaštitu, a to će značiti još veći pritisak na vladin budžet nego što predvidjaju zvanične procene».

Demokrate predlažu sistem jedinstvene zdravstvene zaštite sa troškovima koje bi delili svi korisnici. Iako Bernanki nije ponudio konkretno rešenje, on je rekao da su izazovi ogromni.

«Zbog toga što je naš sistem zdravstvene zaštite toliko kompleksan, izazovi - toliko različiti, a naše znanje nedovoljno, ne bi trebalo da očekujemo da će samo jedna reforma rešiti sve što nas brine. Biće potreban raznovrsniji pristup».

Bernanki nije želeo da komentariše visinu poreskih stopa i stanje američke ekonomije, ali je rekao da bi ogromni troškovi za programa za starije gradjane, Mediker, i za socijalno osiguranje mogli da naškode dugotrajnoj vitalnosti Amerike i njenom ekonomskom rastu i stabilnosti.

XS
SM
MD
LG