Linkovi

Beograd: Lideri koalicije SPS-PUPS-JS prekinuli razgovore sa DSS-NS i SRS


Lideri koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije zaključili da nije moguće postići parlamentarnu većinu sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije i odlučili da sa njima završe pregovore.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je po završetku sastanka da je izlaz posle neuspeha razgovora sa narodnjacima i radikalima da se nastave dogovori o formiranju parlamentarne većine sa listom Za evropsku Srbiju. Dačić je objasnio da su sve stranke u koaliciji protiv poništavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da se zalažu za ratifikaciju tog dokumenta uz konstataciju da Republika Srbija smatra da ovaj sporazum potvrđuje teritorijalni integritet Republike Srbije, uključujući i Kosovo. 'Samim tim, stranke naše koalicije ne prihvataju zaključke pravne analize tog sporazuma koji je pripremila Demokratska stranka Srbije, rekao je Dačić i naglasio da različite uvrede i pretnje koje su ovih dana dolazile od predstavnika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije ne pokazuju da su mogući odnosi korektnosti između koalicionih partnera.

Mediji izveštavaju da bi do sastanka predstavnika proevropskog bloka i koalicije oko socijalista moglo da dođe već ovog vikenda. Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da bi pregovori sa socijalistima o formiranju nove vlade trebalo da budu završeni do kraja naredne nedelje.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da bi od sredine sledeće nedelje sa predlogom nove vlade trebalo da se uđe u parlament i ponovio stav svoje stranke da na nivou države ne može biti jedna struktura vlasti, a druga u Beogradu. A potpredsednik Demokratske stranke Srbije Borko Ilić rekao je da ga ne bi čudilo da bude srušen već postignut dogovor sa socijalistima o formiranju vlasti u Beogradu.

XS
SM
MD
LG