Linkovi

Evropska unija odložila odluku o Lisabonskom sporazumu za oktobar


Evropski samit je zaključen bez čvrstih zaključka o trenutoj ozbiljnoj krizi- do narednog skupa u okotobru ove godine, razgovaraće se i analizirati kako bi se spasio Lisabonski sporazum. To, poručuje se, neće promeniti obećanje Balkanu o evropskoj budućnosti.

Evropljani su se na tek završenom samitu dovijali kako da nastave dalje nakon što su Irci glasali protiv Lisabonskog sporazuma i perspektive da od naredne godine Unija zaživi na novim, veruju zagovornici Lisabona, funkcionalnijim osnovama. Šta se moglo očekivati, a šta je samit stvarno doneo- pre svega, intenzivne razgovore sa vrhom irske vlade o tome šta se desilo da su Irci, koji su od Evrope do sada samo imali koristi, okrenuli ledja novom institucionalnom okviru?

Ni sam irski premijer nije bio u stanju da da potpuni odgovor-umesto toga ,rečeno je da će se narednih sedmica i meseci, do oktobarskog samita evropskih lidera, vlada u Dablinu spremiti sa punom analizom situacije u kojoj je manje od tri miliona irskih glasača blokiralo 480 miliona Evropljana. Pominjala se mogućnost da se do oktobra ponude i rešenja, medju kojima je ponavljanje referenduma izgledalo ( a i dalje izgleda) kao najrealnije.

Nadajući se da će evropski problemi biti razrešeni do prve ozbiljne prilike da neko sa Balkana zakuca na evropska vrata, lideri članica Unije su poručili- region ne treba da zastaje sa reforma i procesom približavanja Briselu. U sedištu evropskih institucija ističu da su nedavna otvaranja novih poglavlja pregovora sa Turskom i Hrvatskom najbolji primer opredeljenja da se prostor Unije širi, te se u tom svetlu pozdravlja i nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju sa BiH. Zemlja se još jednom poziva da ispunjava reformsku agendu, stvarajući tako uslove za tranziciju ureda Visokog predstavnika u Specijalnog predstavnika EU.

Od Beograda se očekuje da dobije uskoro pro-evropsku vladu, uz naglašavanje mogućnosti da zemlja ubrzano napreduje prema kandidatskom statusu, nakon što ispuni sve uslove za to. Kada je o Kosovu reč, pozdravlja se namera generalnog srekretara UN-a da transformiše UNMIK, otvarajući tako prostor za evropski angažman. Značiće to rasporedjivanje misije EULEX-a na celoj kosovskoj teritoriji, naglašava se, čime -će se steći uslovi za evropski angažman na osnaženju vladavine zakona na Kosovu. Potvrdjuje se evropska perspektiva za Kosovo, u okviru evropskog obećanja Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG