Linkovi

Vrhovni sud Srbije izrekao maksimalne kazne za «Ibarsku magistralu»


Vrhovni sud izrekao maksimalne kazne dvanaestorici optuženih za četvorostruko ubistvo i pokušaj atentata na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine.

Ova presuda je četvrta za taj zločin, pošto su prethodne tri ukidane i predmet je vraćan Okružnom sudu na ponovno suđenje, da bi ga četvrti put preuzeo Vrhovni sud i to je drugi slučaj u 161-ogodišnjoj istoriji Vrhovnog suda da je taj sud otvorio pretres u nekom predmetu. Kazne koje je izrekao Vrhovni sud mnogo su veće od onih koje su prethodno izricane, pa je tako bivši šef Miloševićeve Državne bezbednosti Radomir Marković umesto osam sada osuđen na 40 godina zatvora, a bivši tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek prvo je osuđen na 15 a sada na 40 godina zatvora. Pripadnici te jedinice Nenad Ilić i Branko Berček osuđeni su takođe na po 40 godina, Nenad Bujošević i Dušan Maričić na 35, a Leonid Milivojević na 30 godina zatvora. Vršilac dužnosti državnog tužioca Slobodan Radovanović pozdravio je odluku Krivičnog veća Vrhovnog suda i istakao da su presudom uvaženi navodi žalbe tužilačke strane :

«Srbija je i ovom prilikom pokazala da može da se nosi sa najtežim oblicima kriminala i da konačno imamo vladavinu prava u Srbiji», rekao je tužilac Radovanović.

Jedini preživeli u atentatu na Ibarskoj magistrali, lider SPO Vuk Drašković:

«Presuda je istorijska jer je prvi put od 1945. godine šef tajne policije osuđen za zločine i da mu je izrečena maksimalna zakonska kazna. Ovo je prva presuda i protiv Službe državne bezbednosti koja će pomoći radikalnoj i korenitoj transformaciji te službe koja se čeka od 5. oktobra 2000. godine», rekao je Vuk Drašković.

Advokati Radomira Markovića i Milorada Ulemeka ocenili su da je presuda politička i nezakonita, da je proces fingiran i najavili da će se žaliti.

XS
SM
MD
LG