Linkovi

SAD za napad u kojem je poginulo više od 60 ljudi optužuju otpadničku šiitsku grupu


Američka vojska optužila je otpadničku grupu šitskih ekstremista za jučerašnji napad
automobilom bombom u severozapadnom Bagdadu, u kome su prema poslednjim podacima ubijene 63 osobe, dok ih je 75 ranjeno.

Portparol američke vojske Stiven Stouver kazao je da iza napada u naselju Al Hurija, stoji "specijalna grupa koju predvodi Hajdar Hadum Favadi". Stover je rekao da je Favadi naredio napad da bi se zaustavio povratak sunita u to, pretežno šiitsko naselje i tako isprovocirao talas sektaškog nasilja.

Bio je to najsmrtonosniji napad u poslednja tri meseca u iračkoj prestonici.

Generalni sekretar Ban Ki Mun najoštrije ga je osudio, nazvavši ga kukavičkim terorističkim činom.
Napad je osudio i irački premijer Nuri al Maliki koji je takodje optužio šitsku paravojsku rekavši da se služi "užasnim" metodama nakon što je pretorpela niz poraza u Bagdadu, Basri, Mosulu i drugim iračkim oblastima.

Juče je u Bakubi, u eksploziji automobila bombe ispred sedišta lokalne policije poginuo jedan policajac, a povredjeno je još 19 osoba.

U Mosulu, na severu zemlje, policija je potvrdila da je pred svojom kućom ubijen TV novinar Muhiedin Abdul-Hamid.

Takođe u utorak, irački parlament je najavio da će od 1. septembra početi da održava sednice i izvan zaštićene Zelene zone u Bagdadu. To je, kako je saopšteno, dokaz da se bezbednosne prilike u Iraku poboljšavaju.

Irački funkcioneri su, u međuvremenu saopštili da su pobunjenici u južnoj pokrajini Majsan predali veliku količinu oružja i municije, uoči najavljene ofanzive vladinih snaga. Rok za predaju oružja koju je Malikijeva vlada ostavila pobunjenicima u Majsanu ističe u četvrtak.

XS
SM
MD
LG