Linkovi

Tehnike ispitivanja osumnjičenih za terorizam pod lupom američkog Senata


Predsedavajući senatskog Odbora za oružane snage, demokrata Karl Levin iz Mičigena, kazao je kako su najviši zvaničnici Pentagona "iskrivljenim tumačenjem zakona" omogućili surovo ispitivanje osumnjičenih za terorizam u vojnim pritvorskim jedinicima.

Na pretresu na Kapitol Hilu, senator Levin je optužio bivšeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda da je još u julu 2002. godine uzeo u razmatranje surove metode ispitivanja pritvorenika poput simulacije davljenja i drugih metoda psihološkog zlostavljanja.

Komentarišući pretres u Senatu, portparol Bele kuće Toni Prato kazao je da je humano postupanje sa zatvorenicima uvek bilo u skladu sa politikom vlade. Zlostavljanje nikada nije bilo deo naše politike, a ispitivanje protvorenih pomoglo je da se spasu životi, kaže je Prato.

Levin je kazao da je Pentagon izdao spisak surovih tehnika ispitivanja, u čijem su sastavljanju učestvovali i vojni instruktori koji obučavaju američke vojnike da prežive zlostavljanje prilikom ispitivanja od strane neprijatelja.

Bivši visoki zvaničnik Mornarice, Alberto Mora, rekao je da su brojne tehnike autorizovane za korištenje u Gvantanamu u decembru 2002. bile "okrutne i nehumane", te da su "vrlo lako mogle da budu iznad praga torutr."Levin je rekao da su se advokati u različitim armijskim službama snažno usprotivili sa parvnicima u pentagonu u vezi sa legalitetom agresivnih tehnika ispitivanja koje je, u konačnom, odobrio Donald Ramsfeld.

XS
SM
MD
LG