Linkovi

Brisel: Evropski problemi nemaju uticaja na obećanje dato Balkanu


Irsko odbijanje Lisabonskog sporazuma je izazvalo zabrinutost i na strani onih koji , poput Zapadnog Balkana, čekaju pred evropskim vratima. Ukoliko nema sporazuma iz Lisabona, koji, pored ostalog, uredjuje odnose i u novoj, proširenoj Evropi, nema ni mogućnosti da se kandidati i potencijalni kandidati nadaju progresu u približavanju evropskim institucijama. Medjutim, u ponedjeljak su evropski ministri i cijeli briselski vrh poručili Balkanu- unutar evropski problemi nemaju nikakvog uticaja na obećanje dato regionu.

Teško je ne povezati trenutne evropske probleme sa zaživljavanjem Lisabonskog sporazuma sa sudbinom proširenja - uostalom, vjeruje se da su Irci glasali protiv imajući pred očima upravo prošireni dio Evrope- novopridošle članice sa evropskog Istoka, koje će im, bili su uvjerebni oni koji su glasali protiv isprazniti sve razvojne fondove, na kojima je Irska, od zaostale agrarne, prerasla u prosperitetnu evropsku zemlju. Medjutim, ministri su u ponedjeljak u Luksemburgu poručili da je irski referendum jedno, a politika evropskog proširenja drugo pitanje, sa čime se slaže i komesar za proširenje, Oli Ren:

Prije okupljanja evropskih ministara spoljnih poslova u Luksemburgu ste rekli da irski referendum neće imati uticaja na nastavak proširenja Evropske unije. Da li slicno mislite i sada, nakon sastanka ministara? Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

"Da, skup ministara vanjskih poslova EU je jos jednom jasno potvrdio evropske perspektive Zapadnog Balkana, kada svaka od zemalja ispuni ključne i dobro poznate uslove. Bila je to veoma jasna poruka koja pokazuje da Unija ne odstupa od svoga posla na polju evropske politike proširenja, već prihvata svoje obaveze. Sa evropske tačke gledišta, mnogo je bolje da se izvozi stabilnost na Zapadni Balkan, nego da se uvozi nestabilnost".

Uz ovo, najviši evropski zvaničnici, poput visokog predstavnika EU, Havijera Solane, vjeruju da da region sam sebi i svakom svojem dijelu pomaže- dobra vijest za jedne je i dobra vijest za druge u ukupnoj stabilizacijskoj i integracijskoj priči:

"Region je, jednostavno, region gdje je na djelu mnogo medjuzavisnosti- to mu je i ključna karakteristika. Zato sve ostavlja traga na ostalima, ali ne na negativan način- nadam se da sav znacaj odluka koje se donose na jednoj, može da utiče i na drugu stranu i obratno. Tako se toplo nadam da sve pozitivno što se desilo u vezi sa BiH može da utiče, primjera radi, na Srbiju, kao što mogućnost da sada imamo novu vladu u Srbiji može da ima pozitivnog uticaja na BiH. Sve države imaju isti cilj- da na kraju postanu dio porodice naroda Evropske unije. Zato je to i strateški cilj- možda postoje teškoće, sitne stvari tu i tamo kao prepreke na putu ali cilj je isti".

Učekuje se da će irska engma krenutio ka rješavanju kada se u četvrtak i petak u Briselu okupe šefovi država ili vlada UNije- oni će tada naglasiti da Lisabon ide dalje, kao i Irska- moguće, novom referendumu koji bi se održao do kraja godine i tako, u slučaju pozitivnog ishoda, ne bi narušio plan da Lisabonski sporazum, sa svojim planiranim kapacitetima proširenja, stupi na snagu januara naredne godine.

XS
SM
MD
LG