Linkovi

U centralnom delu SAD borba protiv poplava nastavlja se i danas


Milioni vreća sa peskom nagomilani su kako bi zadržali nadolazeću reku Misisipi, pa ipak, poplave širom regiona se nastavljaju, ostavljajući iza sebe uznemirenje, pustoš i smrt.

Velike poplave nastavljaju se na američkom Srednjem Zapadu. Voda prekriva veći deo Ajove, od Sidar Repidsa, preko Ajova Sitija do Kiokuka na jugu države. U Bafalu, u Ajovi, Sindi mendes je dva dana pokušavala da spase kuću svoje majke, ali nije uspela.

«Konačno smo digli ruke, ne možemo više da se borimo, priroda je pobedila», kaže ona.

Međutim, ima i naznaka da se život vraća u normalu, uz nove probleme, jer voda koja se povlači iza sebe ostavlja toksični haos – mešavinu kanalizacije, šubreta i prljave vode na ulicama, u kućama i firmama. Predsednik Buš lično će se uveriti u štetu u četvrtak.

«Naravno da smo zabrinuti za one koji su ostali bez domova i biznisa», rekao je predsednik.

Nacionalan garda okružila je poplavljenu zonu u Sidar Repidsu i ne dozvoljava nikome, pa ni stanovnicima - da u nju uđu.

«Ne zanima nas da li tu živite, imate biznis ili ste novinar. Ne možete proći kontrolni punkt», kaže Dejv Koh iz vatrogasne službe Sidar Repidsa.

U oblastima gde Misisipi i dalje nadolazi ostaje pretnja. U Burlingtonu u Ajovi voda je preko pola metra. Sva ta voda sad će krenuti niz Misisipi, tako da se stanovnici Mizurija pripremaju za rekordne poplave, tokom kojih se očekuje da nivo vode dostigne i 10 metara.

XS
SM
MD
LG