Linkovi

EU potpisala sa BiH Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju


Evropska unija i BiH su danas u Luksemburgu potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Privremeni trgovinski sporazum, čime je - kako je navodi se u zaključcima šefova država i vlada EU koji su stavili potpis na sporazum - "učinjen važan korak BiH na putu ka EU".

Potpisom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercvegovinom, Evropska unija je zaključila spoisak zapadnobalkanskih država koje planira da integriše. Visoki predsatvnik EU Havijer Solana kazao je da je danas potpisani dokument na dobrobit naroda u Bosni i Hercegovini i izrazio očekivanje da će angažman Unije u Bosni nastaviti u miru i prosperitetu. Pridružujući se čestitkama, komesar EU za proširenje Oli Ren kazao je kako je ovo "značajan dan i za BiH i EU".

"Ovo je prekretnica koja označava novu fazu u našim odnosima", rekao je Ren ističući da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućiti korist Bosni i hercegovini i pomoći njenom stanovništvu da ostavri bolji životni standard."Ipak, ostalo je još puno posla. Moraju se usvojti i neki novi zakoni i sprovesti reforme, jer je vrijeme da se gradi konsensuz o reformama u vezi sa pristupanjem Evropskoj uniji", kazao je Evropski Komesar.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, rekao je da se nada da će Sporazum stvoriti sigurnije okruženje za sve koje žele da investiraju u BiH, da će se vizni režim promijeniti i da će BiH moći da ispuni uslove da postane članica EU.

Sporazum sa Bosnom i Hercegovinom pozdravio je i slovenački šef diplomatije, Dimitrij Rupel, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG