Linkovi

Vodeće američke aviokompanije počinju da naplaćuju prtljag


Visoke cijene nafte, koje posredno utiču na poskupljenje kerozina, od danas će sve više da osjećaju i mušterije američkih aviokompanija. Za njihove putnike više nema besplatnog prtljaga, ali ni bezalkoholnog osvježenja.

Izuzev ako ste platili punu cijenu aviokarte za biznis ili prvu klasu, ako je vaš prevoznik AMERICAN AIRLINES, moraćete da platite 15 dolara za prvu torbu i još 25 dolara za drugi prtljag.

Putnici kažu da je situacija smiješna i da ih sve više nerviraju novi troškovi koji ih sačekaju tek kada se pojave na aerodromu.

No to neće spreiječiti kompanije UNITED i US AIRWAYS da učine isto što i AMERICAN.

Štaviše, US AIRWAYS počinje da naplaćuje bezalhokolna pića i flaširanu vodu po cijeni od dva dolara.

Fraustracija potrošačkog društva već se preselila na male ekrane. Satirični program MAD TV tako u svom skeču "skreće putnicima pažnju da provjere da su vezali pojas koji mogu da kupe po cijeni od pet dolara".

Kompanija SOUTHWEST AIRLINES odlučila je, međutim, na nove izdatke i troškove ne uvodi, već da to iskoristi za obračun sa konkurencijom. Njen novi slogan je: troškovi ne idu sa nama. U korijenu problema sa kojima je suočena avioindustrija su svakako cijene nafte.

Aviokompanije kažu da na svaki način pokušavaju da nadoknade enormne gubitke. Međutim, kritičari kažu da bi putnici imali više razumijevanja ukoliko bi jednostavno poskupile karte.

XS
SM
MD
LG