Linkovi

Kandidat Demokrata Barak Obama obećava promene u spoljnoj politici


Predsednički kandidat Demokratske stranke, senator Barak Obama kaže da će ako bude izabran, promeniti kurs američke spoljne politike. Njegov republikanski rival, senator Džon Mekejn, oštro kritikuje Obaminu izraženu spremnost da se sastane sa liderima neprijateljskih zemalja.

Od povlačenja emričkih vojnika iz Iraka, preko sprečavanja Irana da stekne nuklearno oružje, do ukidanja zatvora Gvantanamo - Barak Obama obećava novu američku spoljnu politiku.

”Želim suštinske promene. Vreme je da promenimo kurs i kažemo svetu da smo spremni da predvodimo - kako delima tako i primerom,“ rekao je Obama.

Njegova gledišta oslanjaju se na spoljnopolitička gledišta nekih bivših demokratskih predsednika. Hari Truman, Džon Kenedi i drugi, isticali su da se podsticanje demokratije i ljudskih prava ne može odvojiti od borbe protiv siromaštva i očajanja. Piter Beinart je spoljnopolitički ekspert u Savetu za spoljne odnose:

”Obama ponavlja neke ideje predsednika Vudroa Vilsona, da smo izloženi zajedničkim opasnostima kao što su globalno zagrevanje, zarazne bolesti i ekonomska nestabilnost, pored opasnosti od drugih zemalja, pa im se treba zajednički suprotstaviti,“ kaže Beinart.

Obama obećava fazno povlačenje iz Iraka i povlačenje borbenih brigada u roku od 16 meseci. U govoru održanom nedavno u Komitetu za američko-izraelske odnose Obama se osvrnuo na iranske nuklearne ambicije.

”Učiniću sve u mojoj moći da sprečim da Iran stekne nuklearno oružje. Sve što je u mojoj moći da sprečim Iran da stekne nuklearno oružje. Sve,“ naglasio je Obama.

Tim snažnim rečima želeo je da uzvrati na optužbe svog republikanskog rivala, Džona Mekejna, da je naivan i neiskusan u spoljnoj politici. Mekejn se više puta podsmehnuo Obaminoj izraženoj spremnosti da se sastane sa neprijateljima kao što je iranski predsednik.

”Amerikance treba da zabrine gledište predsedničkog kandidata koji kaže da je spreman da lično i bezuslovno pregovara sa tiranima iz Havane i Pjongjanga,“ rekao je Mekejn.

Obama odbacuje te kritike i kaže da su se i drugi predsednici, kao što je Ronald Regan, sastajali sa neprijateljima. Ali spoljnopolitički ekspert Hali Dejl, iz Fondacije heritidž, kaže da je to Obamina slaba tačka.

”On je neiskusni senator i nije se previše bavio spoljnopolitičkim pitanjima. Njegove izjave pokazuju da međunarodnu politiku ne poznaje tako kao neko ko se time bavio niz godina,“ kaže Hali Dejl.

Obama uzvraća da mu njegova prošlost - mešano rasno poreklo i deo detinjstva proveden u Indoneziji - pružaju jedinstvenu perspektivu za vođenje spoljne politike.

Piter Beinart priznaje da bi ga to učinilo različitim od drugih predsednika, pretežno vezanih za Evropu.

”Činjenica da je živeo u muslimanskoj zemlji Indoneziji, da su mu koreni van Sjedinjenih Država, u trećem svetu - mislim da će to biti značajno za ljude širom sveta. To će značiti mnogo za njihove lidere. Ali Amerika će uvek imati interese koji će dovoditi do nesuglasica sa drugim zemljama. To neće nestati,“ kaže Beinart.

Ogromno zanimanje za Obamu i predsedničku kampanju u inostranstvu bar delimično proističe iz njegovog porekla i iz njegovog obećanja o promeni američke politike.

XS
SM
MD
LG