Linkovi

Tadić: Proglašenje Ustava Kosova politički događaj sa štetnim posledicama


Usvajanje Ustava Kosova uzburkalo političku scenu u Srbiji, radikalsko- narodnjački blok traži hitnu sednicu novog Parlamenta, a iz Demokratske stranke poručuju da za to nema potrebe.

Predsednik republike Boris Tadić izjavio je da je proglašenje Ustava Kosova politički događaj sa štetnim posledicama, da Srbija to ne prihvata kao pravnu činjenicu i najavio je da će zvanični Beograd tražiti nastavak pregovora o budućnosti Kosova.

A odlazeći premijer Vojislav Koštunica traži da se Skupština hitno sastane i donese odluku da ne prihvata misiju Euleks i da istovremeno poništi odluku o proglašenju ustava Kosova. Srbija ne prihvata da se na njenoj teritoriji stvara nova albanska država, izjavio je Koštunica i naglasio da o te dve odluke zvanični Beograd mora da obavesti generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Savet bezbednosti.

Šef poslaničkog kluba narodnjaka Miloš Aligrudić izjavio je da ta koalicija već pripremila tekst nacrta odluke o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije koji će u ponedeljak dati poslaničkim grupama na razmatranje.

Međutim šef diplomatije u tehničkoj Vladi Vuk Jeremić smatra da Srbija nema potrebe da u Parlamentu poništava bilo koji novi pravni akt jer je već jednom poništila odluku kosovskih vlasti o proglašavanju nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG