Linkovi

Najveći mesečni rast nezaposlenosti u SAD zabeležen u više od 20 godina


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama, u maju se popela na 5 i po odsto, što je najveći mesečni rast zabeležen u više od 20 godina. Međutim, uprkos sumornim ekonomskim vestima, povraćaj dela prošlogodišnjeg poreza, na Amerikance po svemu sudeći, ima pozitivan efekat.

Dok neke radnje beleže povećanje prodaje, druge ne vide nikakvu razliku. Maršal Koen, analitičar tržišta, kaže da i pored slabe ekonomije, mnogi Amerikanci troše više od očekivanog.

“Američkom potrošaču štednja ili ulaganje novca ne polazi za rukom. Novac kao da ga svrbi i hoće da ga što pre potroši, a prodavnice sa nižim cenama robe su verovatno jedine koje od toga imaju koristi”, kaže Maršal Koen.

I dok prodavnice konfekcije i nakita imaju slab promet, diskontne prodavnice na veliko, koje naveliko oglašavaju svoje rasprodaje i nude široki asortiman robe, beleže porast. Koen kaže da je dodatni razlog što Amerikanci vole diskontne prodavnice to što na jednom mestu mogu da kupe različite proizvode.

“Čim dobiju platu oni odjure u prodavnicu namirnica ili diskont gde na veliko kupe proizvode po nižim cenama kako bi uštedeli”, priča Koen.

Ana Himenes iz Los Anđelesa ima troje dece i najviše voli da kupuje u diskontnim prodavnicama na veliko.

“Pet stotina dolara moram da razvučem da mi traje bar dve nedelje”, kaže ova majka.

Jedna od popularnijih diskont prodavnica pripada lancu Vol-Mart. U tim prodavnicama se čekovi od povraćaja dela prošlogodišnjeg poreza mogu unovčiti bez provizije. Kod njih je u maju prodaja skočila četiri odsto, a finansijski director Tom Šoui kaže:


“Mnogi naši kupci žive od plate do plate. Oni kupuju puno gotovih obroka poput pice. Takvi proizvodi se izvrsno prodaju”.


Među dobro prodavanim artiklima su i televizori, jer zbog visokih cena goriva ljudi više vremena provode kod kuće i sve ih manje odlazi na godišnji odmor. Rekordnu prodaju u Vol-Martu imaju i predmeti za domaćinstvo, od malih aparata - do zavesa. Želja da se dolar bolje iskoristi prelazi i socijalno-ekonomske granice, tako da sada i oni iz bogatijih krajeva kupuju u diskontnim radnjama.

XS
SM
MD
LG