Linkovi

Shefer: Prisustvo KFOR-a i njegov mandat a Kosovu se neće promeniti


U ponedeljak će za evropske ministre spoljnih poslova biti dosta posla kada je reč o Zapadnom Balkanu - očekuje se da će reagovati na proglašenje kosovskog ustava, najavljeno za dan ranije, kao i na novi aranžman UN i EU koji bi trebao da otvori put za EULEX misiju. Tu je i obećanje NATO ministara odbrane da će KFOR ostati na terenu u okviru postojeće rezolucije Saveta bezbednosti.

Kako je i obećao pre nekoliko dana visoki predstavnik EU, Havijer Solana, intenzivni razgovori na relaciji Brisel- Njujork su dali rezultata u pismu generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna Prištini i Beogradu i aranžmanu koji bi trebao na terenu da omogući postepeno i glatko uvodjenje evropske civilne misije na teritoriji Kosova.

Svesni delikatnosti i važnosti trenutka, i NATO ministri odbrane su, zaključujući skup u Briselu, poručili kako će NATO dati svoj doprinos medjunarodnim naporima tako što će provesti u delo tek usvojeni operativni plan obuke lako naoruzanih, naglašava se, "bezbednosnih snaga, a ne vojske" na Kosovu. Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer:

"Prisustvo KFOR-a i njegov mandat a Kosovu se u svakom slučaju, neće promeniti. KFOR ostaje na Kosovu, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti 1244, sve dok Savet ne odluči drugačije. Dogovorili smo se i o novim dužnostima NATO na Kosovu- U okviru toga, NATO će biti u stanju da pomogne Kosovu u gradnji neophodnih, demokratskih bezbednosnih struktura".

Sve to će dati ton sastanku evropskih ministara u ponedeljak u Luksemburgu. Imaće, pored toga, pred sobom situaciju u kojoj će Priština dan ranije proglasiti stupanje na snagu ustava, situaciju za koju je ranije rečeno da treba biti dočekana "globalnim paketom" mera EU i ostatka medjunarodne zajednice, kojem bi konačan cilj trebalo da bude trajno smirivanje regioan i njegova integracija u evropske srtukture.

XS
SM
MD
LG