Linkovi

Dok se Kosovo sprema da proglasi Ustav, srpska manjina ga ne prihvata


Dok se Kosovo sprema da u nedelju proglasi novi Ustav, srpska mamjina na Kosovu odlučna je da ga ne prihvati, a snage KFOR-a u pripravnosti su da reaguju u slučaju neželjenih incidenata.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči bio je jedan od onih koji su učestvovali u pisanju Ustava Kosova.

«Volja naroda Kosova i Ahtisarijev plan uključeni su u Ustav, koji je napravljen po meri demokratske i suverene države pod međunarodnim nadzorom», kaže potpredsednik Vlade Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu kaže da institucije na Kosovu očekuju veliki izazovi.

«Očekujemo da kosovske institucije u praksi preuzmu odgovornost i da im međunarodna zajednica pomogne da se suoče sa izazovima, pre svega kada je reč o integraciji kosovskih građana srpske nacionalnosti, koji odbijaju da prihvate ovu novu realnost», rekao je Sejdiu.

Srpska manjina na Kosovu ne prizanje nezavisnost, a kako kaže jedan od srpskih zvaničnika u Gračanici Goran Arsić, nikada neće prihvatiti ni Ustav Kosova.

Istovremeno, oko 600 britanskih vojnika razmešta se na severu Kosova, ne bi li ojačali prisustvo NATO snaga, koje broje nekih 16 hiljada ljudi. Kapetan Pol Smit, portparol britanskih mirovnih snaga na ksovu, kaže da je je oblast u kojoj njegovi vojnici operišu mirna, ali da su oni pripremljeni da se suoče sa bilo kakvom pretnjom.

«Britanci su zamoljeni da dođu na Kosovo i podrže snage KFOR-a, obezbeđujući sigurno i bezbedno okruženje, i da pomognu političarima u stvaranju nove vlade dok se priprema uvođenje Ustava 15. ovog meseca», kaže kapetan Smit.

Britanski vojnici prošli su kroz neke od najtežih ratnih zona širom sveta, uključujući severnu Irsku i Irak, a narednih meseci trebalo bi da budu rezmešteni u Avganistanu. Zemlje NATO-a juče su postigle dogovor da prošire ulogu svojih trupa na Kosovu, u šta bi bila uključena i obuka lokalnih snaga bezbednosti, iako neke od članica nisu priznale nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG