Linkovi

Američki Vrhovni sud po treći put odbacio politiku predsednika Buša


Američki Vrhovni sud po treći put je odbacio politiku predsednika Buša da osumnjičeni za terorizam, koji se drže u centru Gvantanamo na Kubi, treba da budu pod isključivom nadležnošću vojnih sudova. Tesnom većinom od 5:4, sud je zaključio da zatvorenici, koji se trenutno drže u pritvoru na neoredjeno vreme, bez podizanja optužnice, imaju pravo da ulože žalbu civilnim, federalnim sudijama, i traže da budu pušteni na slobodu. „Tri nula za Gvantanamo“ – piše Bejkersfild Kalifornijan. „Ustav važi i za zatvorenike iz Gvantanama“ – javlja Los Andjeles Tajms. „Strategija Bušove administracije doživela kolaps“- primećuje u analizi Vašington Post.

Žaleći se na „seksizam“ u medijskom praćenju kampanje senatorke Hilari Rodam Klinton za predsedničku nominaciju Demokratske partije, mnoge žene ovih dana predlažu bojkot kablovskih TV mreža, započinju nacionalnu diskusiju o šovinizmu i pozivaju senatora Baraka Obamu da reaguje – prenosi Njujork Tajms. Posebne kritike upućene su TV mreži MSNBC, čiji direktori odgovaraju da je načinjeno nekoliko grešaka ali su one brzo ispravljene, i ističu da je stanica nepristrasno pratila izbornu trku. Medjutim, mnogi novinari, osim par izuzetaka, ne vide potrebu da promene svoj pristup, i tvrde da je izborni štab senatorke Klinton, kada je počela da zaostaje u trci, iskoristio nekoliko primera šovinizma u medijima da bi prikupio političke poene za svoju kandidatkinju.

Kompanija Yahoo saopštila je da je odbila ponudu Majkrosofta da otkupi njen biznis pretraživanja Interneta, i najavila desetogodišnje partnerstvo u domenu reklamnog oglašavanaj sa dosadašnjim rivalom, Guglom – javlja San Hoze Merkjuri Njuz. Izvršni direktor Yahoo-a, Džeri Jang, tvrdi da je ugovor sa Guglom najbolji mogući ishod za deoničare te kompanije, ali su investitori manje sigurni u to, pa su deonice Yahoo-a pale za 10% i pre nego što su objavljeni detalji partnerstva.

Pošto joj je dosadile reklame na televiziji toliko glasne da gledaoci moraju da grabe daljinske upravljače kako bi utišali program, jedna članica Kongresa iz Kalifornije predložila je zakon kojim bi se na saveznom nivou regulisala dozvoljena jačina zvuka za reklame – prenosi San Francisko Kronikl. Sličan zakon nedavno je donet u Velikoj Britaniji. Poslanica Ana Ešu kaže da je svesna da kongresmeni na dnevnom redu imaju važnija pitanja, ali dodaje da preglasne reklame muče milione gledalaca, te da se njihov problem može lako i brzo rešiti ako se zakon izglasa.

XS
SM
MD
LG