Linkovi

Berns: Kosovo se više nikad neće vratiti u odnos zavisnosti od Srbije


Dvojica značaijnih eksponenata zapadne politike u vrijeme procesa disolucije bivše Jugoslavije, danas različito gledaju na buduću politiku zapada, prvenstveno Sjedinjenih Država u regionu. Lord Dejvid Oven i Nikolas Berns saglasni su, međutim, da je evroatlanska perspektiva regiona recept za stabilnost i prosperitet balkanskih država.

Upitan da ocijeni politiku Zapada u bivšoj Jugoslaviji, Lord Delvid Oven jedan od ključnih mirovnih posrednika tokom ratnih 1990-tih godina, kaže da se neuspjesi, uključujući njegove lične, mogu ispraviti dugoročnom predanošću Balkanu kome se vrata za integraciju u EU moraju ostaviti otvorenim, uz značajno strpljenje.

“Konflikt je okončan, ali etnički sukobi ostavljaju duboke ožiljke a u Jugoslaviji su ožiljci duboki”, kaže Lord Oven.

Govoreći o Kosovu – on ukazuje da to pitanje komplikuje opasnu situaciju u Abhaziji, jer je Zapad ignorisao Rusiju.

“Rusija odbija diktat i ona ne gleda blagonaklono na naše prihvatanje nezavisnosti Kosova bez odobrenja UN. Mi moramo, poučeni greškama iz prošlosti, da se okrenemo dijalogu jer diktat Rusiji je bio moguć u vrijeme raspada Sovjetsog saveza. Rusija je sada jača, ne toliko koliko misli da je jaka, ali neće dozvoliti diktat”, upozorava Oven.

No, bivši američki državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns, smatra da reverzibilnog procesa na Kosovu neće biti – da je od fundamentalne važnosti da kosovske vlasti realizuju obaveze koje se odnose na zaštitu manjinskih zajednica, ali i da je neophodan konstruktivniji angažman Beograda u pogledu prihvatanja relanosti nezavisnog Kosova.

“Kosovo se više nikad neće vratiti u odnos zavisnosti od Srbije. Biće nezavisna država i srpske vlasti to moraju poštovati”, kaže Berns.

Bivši visoki zvaničnici SAD i Velike Britanije saglasni su da je dugoročna predanost Balkanu od suštinske važnosti za stabilizaciju regiona, mada različito gledaju na buduću poziciju i djelovanje zapada, posebno administracije u Vašingtonu.

“Potreban je multilateralni pristup i povratak politici saradnje. Era unilaralizma predsednika Buša i – rekao bih predsednika Klintona – je završena. Vrijeme je za politiku kolaboracije koju je oličavao Buš stariji – bilo da je riječ o stvaranju široke koalicije protiv iračke invazije kuvajta ili politikke koja je vodila ujedinjenju Njemačke”, smatra Dejvid Oven.

Balkan će, smatra Nikolas Berns, biti jedan od prioriteta i u narednoj administraciji jer su SAD I EU dosta uložili u buduću stabilnost I prospreitet regiona.

“Činjenica da Balkan sada moze da se okrene prosperitetu i većoj slovbodi, te da moze da se integriše u EU I NATO – strateški je interes SAD. Naredni američki predsjednik bi trebalo da ima Balkan na listi prioriteta i završi posao koji su počeli njegovi prethodnici u Bijeloj kući”, dodaje Berns.

XS
SM
MD
LG