Linkovi

Džonson: SAD i Evropska unija čine sve što mogu da bi pomogli Beogradu


“SAD i EU pružaju prijateljsku ruku Srbiji I čine sve što mogu da bi pomogli Beogradu i približili ga Evropi,” kaže saradnik vašingtonskog Centra Vudro Vilson, Ros Džonson, koji se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo i na teškoće oko formiranja koalicione vlade u Srbiji.

Ros Džonson: Srbija nije jedinstvena u pogledu teškoća oko formiranja vlade. Belgiji je, na primer, trebalo godinu dana da formira novu vladu. Srbija nema tradiciju jakih demokratskih poltičkih stranaka, koje bi bile u stanju da u ovom momentu uključe razne interesne grupe i gledišta. Kao rezultat toga, imate podele u političkom sistemu sa brojnim strankama i njihovim prestrojavanjima, što je, uostalom, karakteristično za tu zemlju od pada Miloševića. Pretpostavljam da će Srbija verovatno završiti sa koalicionom vladom sa Tadićevom Demokratskom strankom i njenim pro-evropskim blokom i Socijalistima. Ko bi samo pre godinu mogao i da pomisli da će stranka na čijem se čelu nekada nalazio Milošević sada biti ključni faktor i verovatni partner u novoj koaliconoj vladi. Ironija je da se socijalistčka stranka menja i postaje modernija dok se DSS transformisala u daleko više nacionalističku stranku nego što su to sada socijalisti. Ukoliko se formira koaliciona vlada DS-a i socijalista, to bi možda u ovom trenutku bilo najbolje rešenje za Srbiju, a to vam istovremeno govori da je u politici sve moguće.

Glas Amerike: Da li će se ovako neizvesna politička situacija u Srbiji odraziti na odnose Beograda sa SAD i EU?

Ros Džonson: SAD i EU pružaju prijateljsku ruku Srbiji i čine sve što mogu da bi pomogli Beogradu i približili ga Evropi, uključujući potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, vižne olakšice za EU, kao i ohrabrujuća saopštenja koja stižu iz Vašingtona i Brisela. Naravno, mnogo toga će zavisiti od Beograda i od toga da li će nova koaliciona vlada ići putem takve saradnje. Čak i u slučaju formiranja vlade koja bi bila manje zainteresovna za saradnju sa Evropom, mislim da će dalja integacija Srbije u EU ostati realna mogućnost i njena opcija.

Glas Amerike: Neke zemlje kao što su Rusija, Kina i Indija založile su se za nastavak pregovora o statusu Kosova. Šta mislite o tome?

Ros Džonson: Nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, apelovalo je za nastavak pregovora na osnovu medjunarodnog prava i potrebe saglasnosti obe strane. Po mom mišljenju to je diplomatski nonsens. Ako prevedete tu diplomatsku retoriku na jasan jezik to bi značilo da bi Kosovo tebalo da se odrekne svoje nezavisnosti i sadašnjeg statusa i da se na neki način saglasi da se reintegriše u Srbiju i ponovo potpadne pod njen suverenitet. Ne verujem da je to realan i verovatan scenario. Mislim da SAD i vodeće zapadnoevropske zemlje nisu spremne da idu tim putem. Siguran sam da i u doglednoj budućnosti mnoge zemlje još uvek neće priznati nezavisnost Kosova, ali takva situacija nije jedinstvena u medjunarodnim odnosima. Podsetimo se da Argentina i danas smatra Foklandska ostrva svojom teritorijom, ali to je ne sprečava da održava dobre odnose sa mnogim zemljama koje tu teritoriju priznaju kao britansku. Pretpostavljam da će do sličnog razvoja dogadjaja doći i u vezi sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG