Linkovi

Podgorica: Institucija ‘premijerski sat’ održana bez prisustva opozicije


Institucija ‘premijerski sat’ u okviru koje je danas crnogorski premijer Milo Đukanović prvi put trebalo da odgovara na pitanja predsjednika poslaničkih klubova, održana je bez prisustva opozicije koja je napustila sjednicu.

Napuštanje sjednice parlamenta posvećene “premijerskom satu”, opozicija je obrazložila nezadovoljstvom zbog toga što nije obezbijeđen TV prenos cjelokupne sjednice koja bi nakon ‘premijerskog sata’ sadržavala odgovore na poslanička pitanja upućena ministrima.

Ovo je prvi put da Đukanović, od kada je ponovo preuzeo funkciju predsjednika Vlade, odgovara na pitanja poslanika u okviru "premijerskog sata". No, nakon što su u sali ostali samo poslanici vladajuće koalicije, premijer je odgovorio na samo dva pitanja svojih koalicionih kolega.

Nakon sjednice, Đukanović je rekao da su se opozicionari uplašili odgovora koje je trebalo da dobiju i dodao da mu je žao što vlast nema ozbiljniju političku konkurenciju u opoziciji:

“Sve dok im je za sve kriva DPS, dok je bloku protiv nezavisnosti na referendumu bio kriv Koštunica, kako vole da kažu, jer im nije dovoljnopomogao, dok je Pokretu za promjene kriva Evropa koja ih dovoljno ne podržava da uzmu vlast u Crnoj Gori, vjerujte - mi možemo da nakrivimo kapu, što bi po crnogorski rekli, jer oni su daleko od prave teme”, naveo je Đukanović.

S druge strane, predstavnici opozicije saopštili su usaglašeni, zajednički stav. Vasilije Lalošević, SNP:

‘’Crnogorska opozicija neće prisustvovati sjednicama parlamenta sve dok se ne obezbijedi prenos svih sjednica Skupštine. Opozicione stranke neće prisustvovati sjednicama sve dok je na snazi odluka o neprenošenju svih zasjedanja, čime je prekršen protokol koji je 2004. godine potpisan između rukovodstava Skupštine i Televizije Crne Gore”.

Predstavnici opozicije smatraju da će činom napuštanja sjednice inicirati razgovore sa rukovodstvima Skupštine i Televizije koji bi mogli da dovedu do rješenja problema.

XS
SM
MD
LG