Linkovi

Nafta pojeftinila, ali Ameriknci strahuju da gorivi neće da pojeftini


Saudijska Arabija se priprema da 22. juna dočeka predstavnike proizvođača i potrošača nafte, radi razgovora o rekordno visokim cijenama koje - zajedno sa još nekim članicama OPEK-a, smatra neopravdano visokim.

Predsednik Buš je rekao da je to interesantna ideja i da će američki zvaničnici prisustvovati samitu.

Za visoke cijene nafte Rijad krivi nisku vrijednost dolara, spekulacije i političke tenzije, a ne nedovoljne količine nafte na tržištu.

Tokom dana, cijena sirove nafte pala je za gotovo tri dolara po barelu, zahvaljujući rastu vrijednosti dolara i saopštenju šefa američke Centralne banke Bena Bernenkija da osnovne kamatne stope u Americi više neće biti smanjivane i da bi mogle početi da rastu.

U svakom slučaju, barel sirove nafte za buduće isporuke u utorak je na berzi u Njujorku koštao 131 dolar i 31 cent.

Strah da gorivo neće pojeftiniti

Senat je, na inicijativu Demokrata, pokušao da progura mjeru sa ciljem da se umanji cijena benzina. Zakonski prijedlog predviđa oporezivanje profita OPEK-a i ovdašnjih naftnih kompanija i ukidanje sadašnjih poreskih olakšica naftnoj industriji.

Republikanci su, međutim, blikorali razmatranje ovog predloga sa obrazloženjem da bi samo doveo do novog poskupljenja goriva.

Cijene goriva u Sjedinjenim Državama i dalje rastu, što svakako izaziva posebnu nervozu kod američkih potrošača. Strah da će se poskupljenja nastaviti sve je prisutniji.

Neki kažu da bi smo se mogli sa sjetom sjećati dana kada je galon benzina koštao 4 dolara, jer bi uskoro mogli da svjedočimo i novom poskupljenju.

Meri Novak, analitičar tržišta energenata kaže da se cijena barela nafte od 140 dolara prenosi na 4 dolara i 30 centi za galon, a ona očekuje da galon benzina u prosjeku ubrzo dosegne i 4 i po dolara.

Ešli Rodrigez i njen vjerenik Toni Čavez kažu da će zbog novih poskupljenja možda morati da odlože vjenčanje, jer neće imati dovoljno novca za svetkovinu.

"Ona želi da se vjenčamo dogodine, ali istini za volju – sa ovim cijenama goriva – mislim da ćemo morati da pričekamo”, kaže Toni.

Ima i onih koji prelaze granicu iz Kalifornije da bi u susjednom Meksuku napunili rezervoare.

Nikolas Sotelo kaže da na rezervoar goriva uštedi i do 20 dolara.

XS
SM
MD
LG