Linkovi

Evroatlanska perspektiva suštinski važna za stabilnost i napredak na Balkanu


Okončan je samit američkog predsjednika Džordža Buša sa najvišim funkcionerima EU tokom koga su razmatrana brojna ekonomska, regionalna i pitanja zaštite životne sredine.

Predsjednik Buš je nakon samita u Sloveniji zahvalio državama EU na podršci u Iraku i Avganistanu. Takođe je izrazio zahvalnost za napore koje EU preduzima u cilju suspenzije nuklearnog programa u Iranu.

Buš je upozorio da će se Teheran, ako ne prestane da obogaćuje uranijum, suočiti sa izolacijom. Na dnevnom redu samita bila je i situacija u Zimbabveu, u Darfuru, u Burmi i na Balkanu.

U zaključcima sa samita navedeno je da je ovo ključna godina za Balkan i naglašeno da evro-atlanska perspektiva regiona i dalje predstavlja suštinski element promocije stabilnosti i ekonomskog napretka. Pozdravljeno je širenje NATO-a, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom kao i uopšte napredak koji su učinile zapadnobalkanske države. Nastavićemo da podržavamo stabilnost i bezbjednost na Kosovu, njegovu regionalnu integraciju i pomoći ćemo institucionalni i ekonomski razvoj Kosova. Sarađivaćemo u prenošenju nadležnosti misije Ujedinjenih nacija na misiju Evrospke unije na Kosovu čije je prisustvo na cijeloj teritoriji Kosova suštinski važno za bezbjednost, navedeno je u saopštenju u kome Evropska unija još pozdravlja američko učešće u radu EULEX-a.

Slovenački premijer Janez Janša, čija zemlja predsjedava EU, ocijenio je trans-atlansko partnerstvo kao solidno. Primjetio je da razlike među saveznicima i dalje postoje u pogledu određenih pitanja kao što su klimatske promjene. Janša je, međutim, naglasio da su dvije strane spremne da sarađuju kako bi riješile taj problem.

Američki predsjednik je rekao kako vjeruje da bi se sporazum o borbi protiv klimatskih promjena mogao postići i prije nego mu istekne mandat u januaru 2009.

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, naglasio je važnost slobodne trgovine.

Američki predsjednik je iz Slovenije otputovao u Njemačku, gdje bi trebalo da prisustvuje obilježavanju 60. godišnjice Maršalovog plana, koji je obezbijedio američku pomoć za poslijeratnu rekonbstrukciju starog kontineta. Istovremeno se obilježava i šest decenija "Berlinskog vazdušnog mosta" - savezničke operacije koja je, zaobilazeći sovjetsku blokadu, dostavljala neophodnu pomoć u Zapadni Berlin.

XS
SM
MD
LG