Linkovi

U Briselu organizovan panel na temu "100 dana kosovske nezavisnosti"


Danas se nije moglo čuti ništa novo u odnosu na ranije iznijete stavove strana uključenih u kosovsko pitanje- zvanična Priština, koju je u Briselu predstavljao ministar spoljnih poslova, Skender Hiseni je uvjerena da će sa 15. junom i stupanjem na snagu kosovskog Ustava, na neki način biti zaokružen proces sticanja nezavisnosti, a da će to znatno proširiti broj država koje priznaju kosovsku nezavisnost. sada se stalo na boju od oko 40, dok zvaničnici Prištine očekuju u drugoj polovini mjeseca novi talas priznanja.

Što se tiče kosovskih Srba, koje je predstavljao član kosovskog parlamenta, Oliver Ivanović, njima je, kako on kaže, svejedno da li je 40 ili 140 država priznalo Kosovo, kosovski Srbi ga ne priznaju i za njih se, uvjerava Ivanović, ništa nije promijenilo nakon proglašenja nezavisnosti.

U medjuvremenu, ukupne prilike su se pogoršale jer je, po njemu, prisustvo nove, evropske misije unijelo nejasnoće oko nadležnosti, misije koja će imati podršku kosovski Srba samo ako iza nje stane zvanični Beograd.

Sa treće, evropske strane, na kojoj je danas sjedio medjunarodni civilni predstavnik, Pieter Feit, ključ je u sporazumu koji se očekuje od razgovora EU-UN. Ti bi razgovori, kaže on, trebali da rezultiraju modalitetom prisustva na terenu koji bi značio i nastavak prisustva UN-a, ali i početak evropskog angažovanja za koje postojeća rezolucija 1244 daje dovoljan pravni okvir. medjunarodni civilni predstavnik, Pieter Feith.

"Ono što želimo da postignemo je da Kosovo ne završi kao "zamrznuti konflikt". Takav termin danas možete da čujete od nekih političara u beogradu, a ja mislim da je riječ o pogrešnom pristupu. Ono što nastojimo da učinimo je da Kosovo i Srbiju pripremimo za nastavak približavfanja evropskim institucijama, postoji jasan i snažan politički signal o tome- Srbiji je dat Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a i Kosovo vrijedno radi kako bi došlo do nove faze približavanja EU. Mislim da je to najbolji put naprijed, najbolji put da osiguramo prosperitetan i stabilan Zapadni Balkan".

Evropski zvaničnik je danas potvrdio kako će doći do kašnjenja EULEX-a u odnosu na planirani počekat 15. juna- on kaže kakko su u pitanju samo tehnički razlozi , koji neće na duži rok odložiti misiju. Poziva Beograd na saradnju i na veću transparentnost sredstava koja iz tok pravca ulaze na Kosovo. Sa druge strane, upozorava da prijedlozi kakvi se čuju iz Beograda o formiranju paralelnih institucija kosvskih Srba, mogu samo da doprinesu usložnjavanju uskupnih prilika, što ne bi bilo u korist nikome, upozoreno je danas.

XS
SM
MD
LG