Linkovi

U Sloveniji počeo američko-evropski samit


Predsednik Džordž Buš počeo je danas u Sloveniji zvanične razgovore sa liderima Evropske unije o nizu pitanja, uključujući iranski nuklearni program. Uoči sastanka Buš je rekao kako želi da razgovara o zajedničkim akcijama za hvatanje u koštac sa visokim cenama energije i načinima za smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva. Takođe je rekao kako namerava da od evropskih zemalja zatraži veću pomoć za Avganistan i pojačavanje pritiska na Iran da se odrekne svog nuklearnog programa.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom tokom razgovora, lideri su ponovo podvukli predanost SAD i EU promovisanju otvorene investicione politike i odupiranju protekcionizmu. Primećujući pojavu povećanja državne kontrole nad investicionim fondovima lideri su pozvali menadžere tih fondova da vode transparentnu investicionu politiku.

Uoči samita, koji se održava na Brdu, kod Kranja, predsednik Buš se sastao sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom i premijerom Janezom Janšom. Kasnije danas, Buš će prisustvovati egzibiciji čuvenih slovenačkih konja lipicanera. Krajem dana američki predsednik će otputovati za Nemačku.

XS
SM
MD
LG