Linkovi

Galon benzina u SAD prvi put u prosjeku skuplji od 4 dolara


Tokom proteklog vikenda prosječna cijena galona benzina u Sjedinjenim Državama prvi put je prešla četiri dolara. Ekonomiste posebno zabrinjava stalno poskupljenje goriva, jer ono znači da će potrošačko društvo imati manje novca za drugu robu i usluge. Čuju se i nove spekulacije o recesiji, koje se – barem za sada – još nisu materijalizovale.

Sa rekordno visokim cijenama benzina, rastućom nezaposlenosti i strahom koji je izazvao veliki pad industrijskog berzanskog indeksa u petak – teško je naći Amerikance koje najbnovija ekonomska kretanja nisu ozbiljno zabrinula.

Piter Bejtel, ekonomski analitičar kaže da je tržište ušlo u zonu sumraka u kojoj je nemoguće predvidjeti dalji razvoj situacije. Kao da sam se probudio i našao Godzilu u dvorištu, upoređuje Bejtel.

Tokom vikenda – galon benzina je u prosjeku koštao više od 4 dolara – prvi put u istoriji. Potrošači su u nevjerici. Neki kažu "da nije žalosno – bilo bi smiješno".

Većina Amerikanaca na gorivo troši oko 4 odsto svojih neto primanja. Uz to – ekonomiste brine i sve duže čekanje u redu za posao – od aprila do maja tom redu se pridružilo 861.000 ljudi.

Nije stoga čudo što se opet počelo ozbiljno diskutovati o recesiji.

Piter Bejtel, kaže da ne vidi način da se globalna recesija zaobiđe, što ujedno vidi i kao jedni izlaz iz postojeće krize.

XS
SM
MD
LG