Linkovi

Buš doputovao u Sloveniju na razgovore o jačanju partnerstva sa Evropljanima


Predsednik Džordž Buš stigao je u Sloveniju gde će prisustvovati samitu Evropske unije. Buš će sa liderima Evropske unije razgovarati o ekonomiji i bezbednosti.

Po tradiciji, transatlantski sastanci na vrhu bave se ekonomskim problemima, pa je predsednik Buš rekao kako jedva čeka da sa liderima Evropske unije razgovara o ekonomiji i finansijama.

”Američka privreda nastavlja da raste uprkos nezapamćenim izazovima. Mi moramo da održavamo naše ekonomije fleksibilnim. I američka i evropske ekonomije moraju da budu fleksibilne da bi mogle da se suoče sa današnjim izazovima“, rekao je Buš.

Dodao je kako želi da razgovara o zajedničkim akcijama za suprotstavljanje visokim cenama energije i o monetarnim pitanjima, kao što je zabrinutost zbog pada vrednosti dolara.

”Razgovaraću o predanosti naše zemlje jakom dolaru. Jak dolar je u našem interesu i u interesu globalne privrede.“

Poslednjih godina, na samitima se razgovaralo i o transatlantskoj bezbednosti. Bela kuća je saopštila da će na Brdu, kod Kranja, biti reči i o nastojanjima na ublažavanju zategnutosti na Balkanu i sklapanju mira na Bliskom istoku. Predsednik Buš je predočio da želi da razgovara i o iranskom nuklearnom programu. Napuštajući Belu kuću on je izjavio da sa Evropljanima takođe želi da razgovara o njihovom većem angažovanju u pomaganju mladoj demokratiji u Avganistanu.

”Zemlje koje ću posetiti imaju svoje vojnike u Avganistanu i ja želim da im se zahvalim na tome i podsetim ih da ima još mnogo toga što treba uraditi.“

Bela kuća ne očekuje nikakva dramatična saopštenja posle razgovora u Sloveniji, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji. Pored slovenačkog premijera Janeza Janše, Evropsku uniju će predstavljati predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i komesar za bezbednost Havijer Solana.

XS
SM
MD
LG