Linkovi

Danas se osvrćemo na jednu gotovo zaboravljenu američku tradiciju


Pre 75 godina u Kamdenu, u Nju Džersiju, otvoren je prvi u svetu drajv-in bisokop - zapravo parking sa ogromnim projekcionim platnom, na kome su posetioci mogli da gledaju filmove sedeći u svojim automobilima. Početkom pedesetih, širom Amerike bilo je na hiljade takvih bisokopa. Danas ima samo par stotina.

Amerikancima, koji su tada vozili velike, udobne automobile, sa spojenim prednjim sedištima nalik na sofu u dnevnoj sobi, dopadalo se to što nisu morali da sede stešnjeni između nepoznatih ljudi. Što nisu morali da slušaju tuđe srkanje kokakole i glasno žvakanje kokica, dok su mogli, ako žele, glasno da komentarišu film, a da to nikome ne smeta. Tinejdžerski parovi su posebno uživali u toj privatnosti.

Na repertoaru drajv-in bisokopa najčešće su bile lake komedije, akcioni trileri, naučna fantastika ili filmovi strave i užasa. Zvuk, koji je dolazio iz malog zvučnika, prikačenog na prozor automobila, nije bio najsjajniji, ali zato je prodavnica brze hrane, bezalkoholnih pića i, naravno, kokica, bila dobro snabdevena. Neki bisokopi imali su i konobarice koje su primale i donosile narudžbe.

Popularnost drajv-in bioskopa najpre je potkopalo uvođenje letnjeg računanja vremena, zatim sve bolji televizijski program i na kraju video klubovi. Kada su neki vlasnici pokušali da privuku publiku prikazivanjem seksi filmova - roditelji i policija su ih primorali na zatvaranje.

Danas, mnogi američki gradovi pokušavaju da obnove taj doživljaj besplatno prikazujući filmove po parkovima i pešačkim zonama. Ali gledaoci tu sede na tvrdim klupama ili na travi, umesto u nekom udobnom ševroletu iz 54. godine.

XS
SM
MD
LG