Linkovi

Istraživači raka dojke nedavno došli do nekih važnih zaključaka


Univerziteti u Čikagu i Torontu su objavili rezultate studije koji pokazuju vezu širenja raka dojke i vitamina D, sastojka koji se obično stvara u organizmu uz pomoć sunčeve svetlosti. Rezultati bi mogli da pomognu u smanjenju smrtnosti i usporavanju širenja te bolesti.

Nova studija pokazala je da bi vitamin D mogao da ima značajan uticaj na usporavanje širenja raka dojke. Istraživači su ustanovili da pacijenti koji nemaju dovoljno vitamina D imaju više šansi da im se rak proširi i da umru od te bolesti. Specijalista za rak dojke doktorka En Mektirnan.

«Studija je značajna zato što nam ukazuje da bi to mogla da bude jedna od stvari koje žene mogu da urade kako bi poboljšale svoje prognoze,» kaže ona.

Istraživači su pratili više od 500 žena sa ranom fazom raka dojke tokom 17 godina. Oni su merili njihove nivoe vitamina D odmah nakon dijagnoze. Ustanovili su da su žene sa niskim nivoima vitamina D imale skoro sigurne šanse da im se rak proširi i za skoro 75 odsto veće šanse da umru u odnosu na žene sa dovoljnim nivoima vitamina D. Profesorka Džo Elen Velč sa Univerziteta države Njujork objašnjava zašto.

«Vitamin D je prilično jedinstven u svojoj akciji u tome da udje u ćelije raka i navede ih da započnu proces odumiranja».

Velč kaže da su efekti vitamina D na rak dojke veoma slični efektima Tamoksifena, leka koji je korišćen više od 30 godina za tretiranje raka dojke. Dokazano je da Tamoksifen usporava ili zaustavlja rast ćelija raka dojke. On je takodje korišćen kod žena koje imaju visok rizik od dobijanja te bolesti. Medjutim, Tamoksifen može da ima veoma ozbiljne sporedne efekte uključujući stvaranje krvnih ugrušaka ili moždani udar. Mi dobijamo vitamin D zahvaljujući sunčevoj svetlosti, ali se on takodje može naći u nekim vrstama ribe, mlečnih proizvoda, džigerici i u dijetetskim zamenama. Američki institut za medicinu preporučuje da muškarci, žene i čak i deca uzmu 5 mikrograma dnevno. Doktorka En Mektirnan nedavno je otkrila da ima veoma nizak nivo tog vitamina.

«Bila sam veoma iznenadjena koliko su bili niski moji nivoi vitamina D. Mislila sam da radim sve kako treba,» kaže ona.

Još se ne zna tačno kako vitamin D štiti protiv raka dojke. Ali ova studija nagoveštava da bi on mogao da postane veoma važno oruđe za pomoć ženama i muškarcima da žive zdravije i duže.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG