Linkovi

U Crnoj Gori na veliki odjek naišao izvještaj američkog Stejt departmenta


U Crnoj Gori na veliki odjek naišla je informacija da je američki Stejt department vratio poslije tri godine Crnu Goru na listu zemalja pod prismotrom zbog nedovoljne borbe protiv trgovine ljudima tokom 2007. zato što u te aktivnosti nije uložila dovoljno napora.

Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Bojan Obrenović ocijenio je danas oštrim i nepravednim najnoviji izvještaj Stejt departmenta u kojem se navodi da crnogorska Vlada ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trafikinga.

Obrenović je ukazao na ‘’neistinitost tvrdnji koje se odnose na zanemarivanje ovog fenomena od strane Vlade, argumentima zasnovanim na realnim činjenicama’’.

U Crnoj Gori je, kroz ukupnu reformu krivičnog zakonodavstva izvršena kodifikacija seta pozitivno pravnih propisa koji tretiraju problem trgovine ljudima, i koji su u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima, tvrdi Obrenović.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, komentarišući izvještaj Stejt departmenta, kazao da se Crna Gora nalazi u nepovoljnijoj grupi jer se u ovoj desio jedan slučaj trafikinga, za razliku od prošle godine kada toga nije bilo.

Đukanović je kazao da uvažava potrebu da relevantne međunarodne organizacije saopštavaju svoje sudove o određenim pitanjima.

“Daj Bože državama mnogo razvijenijim, članicama evropskih i atlanskih saveza da imaju tako malo problema o tom pitanju kao što ima Crna Gora”, rekao je Đukanović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Koča Pavlović ocijenio je danas neprimjerenim komentare predstavnika Vlade i nacionalnog koordinatora za borbu protiv trafikinga i dodao da oni govore o nespremnosti aktuelne vlasti da pristupi rješavanju tog problema“.

U osmom godišnjem izvještaju američke vlade o trafikingu u svijetu, od zemalja u regionu društvo Crnoj Gori pravi jedino Albanija, dok su Hrvatska i Makedonija prešle u prvu grupu od 27 najuspješnijih država koje ispunjavaju minimum standarda za eliminisanje ove pojave.

XS
SM
MD
LG