Linkovi

Izložba o ranom istraživanju Amerike privlači posetioce u Kongresnu biblioteku


Španci su bili medju prvim istraživačima zapadne hemisfere. Izložba koje ja o tom periodu otvorena u Kongresnoj biblioteci fokusira se na rano istraživanje američkog kontinenta i njegov uticaj na urodjeničko stanovništvo.

Ne bi trebalo da iznenadi što važno mesto na izložbi “Rano istraživanje Amerike” imaju istorijske knjige i rukopisi. Ipak, ova izložba nudi i mnogo više od toga – uključujuči drevne skulpture i slike, ukupno preko tri hiljade eksponata. Artur Dankelman je glavni kustos izložbe

«Najraniji objekti potiču iz predkolumbovske ere - iz Meksika,» kaže on.

Većina tih eksponata potiče iz perioda izmedju 600. i 900. godine naše ere. To su uglavnom predmeti od keramike iz civllizacije Maja sa izrezbarenim ili obojenim površinama. Tu je i mala drvena kutija iz sedmog veka sa izrezbarenim majanskim hijeroglifima i likom majanskog pisara.

«Kutija je verovatno stavljena u grob zajedno sa pisarom a zatim je izvadjena pre nego što se raspala. To je jedan od vrlo malobrojnih predmeta od drveta iz klasičnog perioda civilizacije Maja,» kaže kustos Dankelman.

Uz pomoć kompjutera posetioci mogu da ispitaju kutiju iz različitih uglova.

«Možete i da pročitate prevod urezanog teksta - red po red,» kaže Dankelman.

Drugi kompjuterski ekrani omogućavaju posetiocima da se bolje upoznaju sa nekim od izloženih predmeta od keramike, slikama i prvom mapom na kojoj je upotrebljena reč «Amerika». Mapa je takodje zanimljiva po tome što prikazuje Pacifik - šest godina pre nego su Evropljani prvi put zaplovili njime.

«Ne samo da mapa prikazuje Pacifik već su obrisi južne Amerike predstavljeni prilično tačno - dok je njen položaj u odnosu na Severnu Ameriku takoreći potpuno precizan,» navodi Dankelman.

Većina dokumenata i objekata na izložbi vezana je sa istraživanje Amerike od strane Španaca, ali je jedan od najznačajnijih eksponata dokument koji je napisao prvi predsednik SAD Džordž Vašington

«To je dnevnik sa njegovog imanja u Maunt Vernonu, nadomak Vašingtona, iz 1762. godine, uskoro nakon što ga je nasledio od svog brata,» kaže Dankelman.

Od otvaranja krajem prošle godine, izložba «Rano istraživanje Amerike» bila je veoma posećena. Kustos Artur Dankelman preporučuje onima kojim ne mogu da stignu do Vašingtona da bar virtuelno posete izložbu na veb sajtu Kongresne biblioteke.

XS
SM
MD
LG