Linkovi

Senator Hilari Klinton obećala da će pozvati svoje pristalice da podrže Baraka Obamu


Senatorka Hilari Klinton najavila je da će zvanično povući kandidaturu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke i podržati senatora Baraka Obamu, koji je osvojio dovoljan broj delegata kako bi osigurao nominaciju.

U pažljivo sročenom saopštenju, predstavnici izbornog štaba senatorke Klinton saopštili su da će se bivša prva dama SAD zahvaliti svojim pristalicama i podržati senatora Obamu i jedinstvo partije. U saopštenju se međutim ne navodi da li će Klintonova zvanično priznati poraz, što je navelo mnoge analitičare da zaključe da će senatorka iz Njujorka vjerovatno da suspenduje svoju kampanju, ali i da zadrži delegate koje je osvojila tokom nedavno okončane sezone primarnih izbora. Klintonova bi teoretski gledano mogla da se vrati u trku ukoliko bi se nešto dogodilo Obami ili ukoliko bi povjerenje superdelegata bilo uzdrmano.

U i-mejl poruci pristalicama, senatorka Klinton je podsjetila na svoje obećanje da će podržati demokratskog kandidata, ističući da namjerava da ga ispuni, kao i da želi da ujedini stranku oko senatora Obame. U međuvremenu, senator iz Ilinoisa, kao i njegov rival, republikanski kandidat Džon Mekejn, počeli su proces izbora kandidata za potpredsjednika. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da glasači, koji su podržali Hilari Klinton, žele da Obama izabere nju za potpredsjedničkog kandidata. Tu mogućnost podržale su i pristalice senatorke Klinton, koje su na visokim položajima, poput kongresmenke Debi Vaserman iz Floride.

«Najbolji scenario bi bio da se Barak Obama i Hilari Klinton kandiduju za predsjednika i potpredsjednika.»

Pojedine pristalice su otišle korak dalje i pokrenule potpisivanje peticije kojom se od Obame zahtijeva da Klintonovoj ponudi potpredsjedničko mjesto. Njen istaknuti saveznik, guverner Pensilvanije Ed Rendel međutim smatra da bi vršenje pritiska na Obamu bilo kontraprodukivno.

«Ne možete se pogađati sa predsjedničkim kandidatom, čak i ako ste Hilari Klinton i ako iza vas stoji 18 miliona glasača. jednostavno ne možete.»

Senator Obama je gostujući na jednoj od američkih televizijskih mreža više puta izbjegao pitanje o izboru potpredsjedničkog kandidata.

«Još je rano za odgovor na to pitanje, jer treba da prođemo kroz proces. Imamo komitet koji će pažljivo razmotriti sve kandidate. Riječ je o važnoj odluci.»

Obama je inače održao dva izborna skupa u Virdžiniji, dok je Džon Mekejn nastavio sa kampanjom na Floridi.

XS
SM
MD
LG