Linkovi

Bramerc: Uvereni smo da se preostali begunci nalaze u dosegu srpskih vlasti


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izrazio čvrsto uverenje da se četvorica begunaca optuženih za ratne zločine Mladić, Karadžić, Župljanin i Hadžić, nalaze u dosegu srpskih vlasti.

U prvom obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija od kako je stupio na dužnost glavnog tužioca Haškog tribunala, Serž Bramerc je ocenio da je Srbija odgovorila na mnoge zahteve haškog tribunala, ali da i dalje ne ispunjava sve svoje obaveze.

«Srbija je adekvatno odgovorila na brojne zahteve za saradnju. Ipak, ostaju značajne prepreke u vezi sa pristupom nekim arhivama i dokumentima ključnim za tekuća suđenja i ona koja bi trebala uskoro da počnu».

Bramerc je dodao da će se tim haškog Tužilaštva i iduće nedelje sastati sa predstavnicima srpskih vlasti, kako bi nastavili pregovore oko predaje tih dokumenata. Predstavljajući polugodišnji izveštaj o radu Haškog tribunala, Bramerc je istakao da najveći problem i dalje predstavlja odbijanje vlasti u Beogradu da izruče odbegle haške optuženike, kao i da u poslednjih šest meseci osim jednog stvarnog, ali neuspešnog, pokušaja hapšenja Župljanina, nije bilo primetnog napretka.

«Čvrsto smo uvereni da se preostali begunci, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić, nalaze u dosegu srpskih vlasti i da one mogu da učine više da ih pronađu i uhapse».

Glavni tužilac je naveo da je razlog za slabu saradnju, koju su dale srpske vlasti, neizvesna politička situacija u kojoj se Srbija nalazi od početka godine, i izrazio nadu da će nova vlada ovlastiti službe bezbednosti i Tužilaštvo za ratne zločine da uhapse i izruče preostale begunce.

Predstavnici članica Saveta bezbednosti UN podržali su izveštaj Bramerca i založili se za hapšenje preostalih begunaca, zaštitu svedoka kao i za to da zemlje od kojih se to zahteva obezbede pristup svojim arhivama i dostave tražena dokumenta tribunalu.

XS
SM
MD
LG