Linkovi

Beograd: Iduća nedelja ključna u pregovorima za formiranje nove vlade


Iz kabineta predsednika parlamenta Olivera Dulića najavljeno da će se do kraja ove nedelje obaviti konsultacije o održavanju konstituitivne sednice novog saziva Skupštine Srbije, a mediji ističu da će iduća nedelja biti ključna u pregovorima za formiranje nove vlade.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da će odrediti mandatara za sastav nove vlade kada se bude znalo koje stranke će činiti Vladu Srbije i dodao da je najvažnije da nova vlada sprovodi politiku za koju je Srbija glasala. Socijalistička partija Srbije i partije okupljene oko nje pokazale su odgovornost i želju da Srbija sarađuje sa svetom, umesto da se svađa i sukobljava s njim, rekao je Tadić.

Dok Tadić poziva socijaliste da zajedno formiraju vladu, Demokratska stranka Srbije upozorava socijaliste s kojima je do sada pregovarala na moguće posledice njihove saradnje sa proevropskim blokom. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović tim povodom kaže da nije siguran da će koalicija sa Socijalističkom partijom na lokalnom nivou moći da opstane, ako socijalisti naprave dogovor o vladi Srbije sa Demokratskom strankom.

Narodnjačka koalicija koju čine Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija saopštile su na osnovu pravne analize da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom pravno nevažeći, odnosno pravno nepostojeći, da je suprotan Ustavu Srbije i da ne može biti potvrđen u Parlamentu. Analiza je dostavljena Srpskoj radikalnoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije iz koje je prethodnih dana saopštavano da u Parlamentu taj Sporazum treba da bude ratifikovan. Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da će narednih dana pravna analiza biti razmotrena sa koalicionim partnerima, Partijom penzionera i Jedinstvenom Srbijom.

Da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu treba da ga ratifikuju i države-članice Evropske unije, od kojih neke i dalje čvrsto insistiraju na obavezi Srbije da sarađuje sa Haškim sudom. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić smatra da će buduća proevropska demokratska vlada završiti hašku priču i skinuti taj balast sa leđa Srbije.

XS
SM
MD
LG