Linkovi

Dženeral Motors gasi fabrike kamioneta i sportskih terenskih vozila


Korporacija Dženeral Motors u utorak je i formalno raskinula sa dosadašnjom poslovnom praksom - odlučila je da zatvori četiri fabrike u kojima se trenutno proizvode kamioneti i sprotska terenska vozila (SUV), a istovremeno najavila početak izrade manjih automobila, čija će potrošnja biti do jednog galona na 45 milja.

Zatvaranje fabrika ostaviće bez posla 8,350 radnika u Džejnsvilu u Viskonsinu, Ošava u Ontariju, Morejnu u Ohaju i Toluki u Meksiku.

Dženeral Motors takođe namjerava da ili proda ili rekonstruiše popularni Hummer, jedno od najvećih vozila, ali i najvećih potrošača benzina na američkim drumovima.

Razloge za promjenu kursa u kompaniji iz Detroita treba tražiti u slijedu mjera koje se primjenjuju još od 2005. godine, a imaju za cilj prilagođavanje zahtjevima potrošača koji se - uz sve skuplji benzin - orijentišu na manje automobile.

"Mi ne mislimo da je ovo privremena promjena. Vjerujemo da ima permanentan karakter", rekao je generalni direktor Rik Vegoner.

Dženeral Motors je izgubio 3.3 milijarde dolara u prvom kvartalu ove godine, a prodaja u maju bila je niža čak 28 odsto u odnosu na isti period lani.

Neposredno pred sastanak akcionara u Vilmingtonu, u državi Delaver, Vegoner je najavio početak proizvodnje generacije manjih vozila od polovine 2010. godine, u fabriciu Lordstaunu, u Ohaju u kojoj se danas pravi Ševroletov Cobalt.

XS
SM
MD
LG