Linkovi

Astronauti počeli instalaciju japanske svemirske laboratorije


Dva američka astronauta provela su nekoliko sati u slobodnom prostoru obavljajući pripreme za instalaciju nove japanske laboratorije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Specijalisti Majk Fosum i Ron Geran juče su prvi put izašli van bezbedne unutrašnjosti svemirske stanice u okviru tekuće 14-dnevne misije šatla. Njihov najvažniji zadatak bilo je oslobađanje najveće komponente japanske laboratorije Kibo, vredne milijardu dolara, iz tovarnog prostora šatla i pripremanje njenog spajanja uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

Tokom šest i po sati provedenih van stanice astronauti su takođe oslobodili zaglavljeni zglob na jednoj od ploča sa solarnim ćelijama. Krajem prošle godine na toj ploči su se javile snažne vibracije i ona je proizvodila manje struje. Istovremeno, specijalista Karen Niberg i japanski astronaut Akihiko Hošide pripremili su robotski kran stanice za vađenje japanske laboratorije iz šatla i stavljanje u položaj za spajanje sa svemirskom stanicom.

Kibo na japanskom znači ”nada.“ U toj laboratoriji astronauti će moći da sprovode eksperimente koji traju nekoliko meseci, mnogo duže nego što je moguće sprovesti ih u šatlu, koji ostaje u orbiti najduže dve nedelje.

Prvi od oko stotinu eksperimenata planiranih u laboratoriji Kibo trebalo bi da započnu u avgustu, a obuhvatiće eksperimente o dugoročnom uticaju nulte gravitacije i kosmičkih zraka na žive ćelije.

Funkcioneri NASA-e kažu da je lansiranje šatla u subotu izazvalo neobično obimna oštećenja na lansirnom postolju, naročito na barijerama koje preusmeravaju plamen iz motora šatla.

Izlazak u slobodni prostor dogodio se na 43. godišnjicu prvog izlaska jednog američkog astronauta van svemirske letelice. Astronaut Ed Vajt izašao je iz kapsule Džemini četiri 1965. godine.

XS
SM
MD
LG